Zapečené brambory se smetanou a ementálem
Suroviny:
6 středně velkých brambor
200 ml sladké smetany
100 g strouhaného ementálu
mletý pepř
1 lžička drobně nakrájených lístků čerstvého tymiánu
sůl
máslo na vymazání nádoby
Postup:
Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky 3–4 mm silné. Do máslem vymazané zapékací mísy nebo pekáče ve vrstvách naskládáme připravené plátky brambor. Každou vrstvu osolíme, opepříme a posypeme lístky tymiánu. Zalijeme smetanou, přiklopíme poklicí nebo alobalem a vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme asi 25 - 30 minut. Potom celý povrch posypeme strouhaným ementálem a pečeme do zlatohnědého za barvení. Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: čerstvá zelenina, sterilovaná zelenina
Celková doba přípravy: cca 1 hodina
4–6 porcí