Zapečené brambory se smetanou a ementálem

07.03.2013 12:59

 

Suroviny:

6 středně velkých brambor

200 ml sladké smetany

100 g strouhaného ementálu

mletý pepř

1 lžička drobně nakrájených lístků čerstvého tymiánu

sůl

máslo na vymazání nádoby

 

Postup:

Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky 3–4 mm silné. Do máslem vymazané zapékací mísy nebo pekáče ve vrstvách naskládáme připravené plátky brambor. Každou vrstvu osolíme, opepříme a posypeme lístky tymiánu. Zalijeme smetanou, přiklopíme poklicí nebo alobalem a vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme asi 25 - 30 minut. Potom celý povrch posypeme strouhaným ementálem a pečeme do zlatohnědého za barvení. Podáváme jako samostatný pokrm.

 

Příloha: čerstvá zelenina, sterilovaná zelenina

Celková doba přípravy: cca 1 hodina

4–6 porcí