Žampiónový krém a bramborové placky ze syrových brambor
Suroviny:
Na krém:
250 g žampiónů
1 cibule
1 PL másla
1 – 2 brambory
100 g měkkého taveného sýra
1 ¼ l drůbežího vývaru (lze použít i bujón v kostce)
1 snítka čerstvého tymiánu (1 KL sušeného)
1 KL mletého kmínu
100 ml smetany na šlehání
sůl, petrželka
Na placky:
6 středně velkých brambor
1 větší mrkev
1 KL drceného kmínu
sůl
olej na smažení
Postup:
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájené očištěné a sloupnuté žampióny a chvilku podusíme. Stranou odebereme několik plátků na ozdobu. Zalijeme vývarem, přidáme na kostičky nakrájené oloupané brambory, tavený sýr, kmín, tymián, osolíme a promícháme. Vaříme až je vše měkké. Potom polévku rozmixujeme. Na závěr zalijeme smetanou, promícháme a necháme přejít var, dále již nevaříme. Před podáváním každou porci ozdobíme podušeným plátkem žampiónu a posypeme petrželkou. Podáváme s plackami ze syrových brambor. Jejich příprava je velmi snadná. Syrové oloupané brambory nahrubo nastrouháme spolu s očištěnou mrkví. Osolíme, okmínujeme a dokonale promícháme. Z obou stran smažíme v rozpáleném oleji v cca ½ cm vrstvě. Pro výraznější chuť můžeme do směsi před smažením přidat trochu koření typu vegeta.
Celková doba přípravy cca 40 minut
4 porce
Dnes jsem si pro vás připravila trochu netradiční kombinaci. Ale stále máme půst, tak je toto jídlo vhodné právě pro tento čas. Jemná chuť žampiónového krému spojená s opečenými bramborami je výborná kombinace. Kdyby vám nějaké placky zbyly, jsou dobré i studené. Když se doplní oblíbenými saláty, mohou se připravit i jako samostatný pokrm.