Žampiónový krém a bramborové placky ze syrových brambor

18.03.2022 09:35

Suroviny:

Na krém:

250 g žampiónů

1 cibule

1 PL másla

1 – 2 brambory

100 g měkkého taveného sýra

1 ¼ l drůbežího vývaru (lze použít i bujón v kostce)

1 snítka čerstvého tymiánu (1 KL sušeného)

1 KL mletého kmínu

100 ml smetany na šlehání

sůl, petrželka

Na placky:

6 středně velkých brambor

1 větší mrkev

1 KL drceného kmínu

sůl

olej na smažení

 

Postup:

Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájené očištěné a sloupnuté žampióny a chvilku podusíme. Stranou odebereme několik plátků na ozdobu. Zalijeme vývarem, přidáme na kostičky nakrájené oloupané brambory, tavený sýr, kmín, tymián, osolíme a promícháme. Vaříme až je vše měkké. Potom polévku rozmixujeme. Na závěr zalijeme smetanou, promícháme a necháme přejít var, dále již nevaříme. Před podáváním každou porci ozdobíme podušeným plátkem žampiónu a posypeme petrželkou. Podáváme s plackami ze syrových brambor. Jejich příprava je velmi snadná. Syrové oloupané brambory nahrubo nastrouháme spolu s očištěnou mrkví. Osolíme, okmínujeme a dokonale promícháme. Z obou stran smažíme v rozpáleném oleji v cca ½ cm vrstvě. Pro výraznější chuť můžeme do směsi před smažením přidat trochu koření typu vegeta.

Celková doba přípravy cca 40 minut

4 porce

 

Dnes jsem si pro vás připravila trochu netradiční kombinaci. Ale stále máme půst, tak je toto jídlo vhodné právě pro tento čas. Jemná chuť žampiónového krému spojená s opečenými bramborami je výborná kombinace. Kdyby vám nějaké placky zbyly, jsou dobré i studené. Když se doplní oblíbenými saláty, mohou se připravit i jako samostatný pokrm.