Zámecké kotlety

31.05.2024 09:13

Suroviny:

4 kotlety bez kosti (vepřové karé) po cca 120 g

olej na smažení

mletý pepř, worchesterská omáčka, sůl

1 lžíce másla

100 g čerstvých žampiónů nebo malá konzerva sterilovaných

kousek pórku

Na 4 ks palačinek:

150 ml mléka

100 ml sodové nebo minerální vody perlivé

6 PL hladké nebo polohrubé mouky

1 vejce

sůl, svazek směsi bylinek (petrželka, libeček, bazalka, saturejka, dobromysl,...)

 

Postup:

Nejprve si připravíme těsto na palačinky. Mléko, sodovku, mouku, vejce a sůl důkladně rozmícháme a necháme cca 1 hodinu stát. Pak přidáme najemno nasekané bylinky, promícháme a v pánvi upečeme 4 palčinky. Potom nakrájíme očištěné žampióny a pórek na plátky, osolíme a na kousku másla krátce podusíme.

Kotlety otřeme vlhkou utěrkou, po stranách je několikrát nařízneme a lehce naklepeme, osolíme a opepříme. V rozpáleném oleji je opečeme z každé strany cca 4 minuty. Opečené kotlety odložíme na teplé místo. Výpek necháme vydusit do tuku, pak přidáme kousek másla, zakápneme worchesterskou omáčkou a chvilku provaříme s malým množstvím vody. Kotlety upravíme na teplé talíře, na každou navrstvíme podušené houby s pórkem, polijeme výpekem a obložíme úhledně složenými palačinkami.

 

Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách, zejména hranolky, dušená, sterilovaná nebo čerstvá zelenina, různé saláty. Kdo má rád, dobře se hodí i tatarská omáčka.

 

Celková doba přípravy 30 minut + doba na proležení palačinkového těsta

4 porce

 

Slíbila jsem na dnešní den kotlety a tak plním slib. Vybrala jsem lahodný pokrm, který svým názvem zámecké kuchyni rozhodně hanbu neudělá. Na první pohled se zdá recept složitý, ale není tomu tak. Sama nemám ráda dlouhé stání u plotny a tak i vám většinou připravuji recepty nepříliš náročné a zdlouhavé. Při servírování nemusíte dbát mé rady jak výše uvádím, ale můžete kotlety do upečených palačinek zabalit nebo z nich vytvořit kornoutky a naplnit je dušenými houbami. Jistě najdete variantu podle svého vkusu, která vám bude nejvíce vyhovovat. Někdy třeba uděláte palačinek více a pak už nebude žádná příloha zapotřebí. Recept na tyto palačinky je opravdu moc dobrý, jsou jako hedvábné. Dobrou chuť!