Zahradní bramborový salát

04.06.2015 12:15

Suroviny:

10 vařených brambor střední velikosti

1 menší salátová okurka

100 – 150 g ementálu

1 větší jablko

1 citrón

2 jarní cibulky i s natí

150- 200 g vařeného hovězího masa

200 ml zakysané smetany

2 polévkové lžíce majonézy

hrst nasekaného kopru

mletý pepř

sůl

 

Postup:

Uvařené brambory necháme vychladnout. Oloupané jablko zbavíme jádřince, nakrájíme ho na kostičky a pokapeme citrónovou šťávou. Okurku a cibuli očistíme a spolu s oloupanými bramborami, sýrem a studeným vařeným masem nakrájíme na kostičky. Osolíme, opepříme a promícháme se smetanovou zálivkou, kterou jsme připravili smícháním smetany a majonézy. Vše dobře promícháme a necháme v chladničce rozležet. Před podáváním posypeme najemno nakrájeným koprem.

Podáváme jako lehký oběd či večeři, vynikající je ke grilovaným a přírodním masům.

 

Celková doba přípravy 1 ½ hodiny

6 porcí

 

V kuchyni se používá především do salátů, omáček, je součástí různých dresingů k vařeným masům či k rybám. Bez jeho přítomnosti si nelze představit láky k nakládání okurek a zeleniny.

Voňavý, ale velmi snadno prchavý éterický olej, který kopr obsahuje, snadno vytéká, proto kopr přidáváme do teplých pokrmů až těsně před podáváním.

Kopr působí jako tišící prostředek při žaludečních problémech, podporuje tvorbu mléka u kojících matek, tiší kašel a má močopudný účinek.