Zahradní bramborový salát
Suroviny:
10 vařených brambor střední velikosti
1 menší salátová okurka
100 – 150 g ementálu
1 větší jablko
1 citrón
2 jarní cibulky i s natí
150- 200 g vařeného hovězího masa
200 ml zakysané smetany
2 polévkové lžíce majonézy
hrst nasekaného kopru
mletý pepř
sůl
Postup:
Uvařené brambory necháme vychladnout. Oloupané jablko zbavíme jádřince, nakrájíme ho na kostičky a pokapeme citrónovou šťávou. Okurku a cibuli očistíme a spolu s oloupanými bramborami, sýrem a studeným vařeným masem nakrájíme na kostičky. Osolíme, opepříme a promícháme se smetanovou zálivkou, kterou jsme připravili smícháním smetany a majonézy. Vše dobře promícháme a necháme v chladničce rozležet. Před podáváním posypeme najemno nakrájeným koprem.
Podáváme jako lehký oběd či večeři, vynikající je ke grilovaným a přírodním masům.
Celková doba přípravy 1 ½ hodiny
6 porcí
V kuchyni se používá především do salátů, omáček, je součástí různých dresingů k vařeným masům či k rybám. Bez jeho přítomnosti si nelze představit láky k nakládání okurek a zeleniny.
Voňavý, ale velmi snadno prchavý éterický olej, který kopr obsahuje, snadno vytéká, proto kopr přidáváme do teplých pokrmů až těsně před podáváním.
Kopr působí jako tišící prostředek při žaludečních problémech, podporuje tvorbu mléka u kojících matek, tiší kašel a má močopudný účinek.