Žahour
Suroviny:
½ l borůvek
3 - 5 polévkových lžic krystalového cukru
1 hrnek mléka nebo sladké smetany
1 – 2 polévkové lžíce hladké mouky
1 kávová lžička másla
Postup:
Přebrané borůvky dáme do kastrolu, podlijeme asi 2 polévkovými lžícemi vody, přisypeme cukr a pomalu je rozvaříme. Potom přidáme máslo a zalijeme mlékem nebo smetanou, do které jsme rozkvedlali hladkou mouku a malou chvilku ještě povaříme.
Žahour se podává k lívancům, vdolkům nebo se jím můžou polít kynuté knedlíky. Myslím, že si na této omáčce pochutnáte.
Celková doba příprav: 20 minut
3 – 4 porce
Prázdniny jsou v plném proudu a k nim neodmyslitelně patří borůvky. Tyto malé tmavomodré bobulky jsou dokonalou přírodní lékárnou. To, že blahodárně působí na naše zažívání a obsahují poměrně velké množství vitaminu C a nerostných látek je známo, ale že jsou prospěšné našim očím, je poměrně nový poznatek. Též jsou prospěšné diabetikům, snižují cholesterol a jsou vhodné při redukčních dietách.
Já se však na borůvky dívám spíš z hlediska mámy a babičky a tvrdím, že není nad borůvkové koláče, posypané máslovou drobenkou a pokapané hustou kyselou smetanou. Nejkrásnějším poděkování mých milých po tak výtečné lahůdce je krásný „modrý“ úsměv.