Zadělávaná kapusta
Suroviny:
1 středně velká kapusta (cca 1 kg)
½ l vývaru
1 cibule
70 g másla
50 g hladké mouky
mletý pepř
česnek, majoránka
sůl
Postup:
Kapustu nejprve uvaříme do měkka a prochladlou nakrájíme na drobné nudličky. Na másle zpěníme cibuli, když zrůžoví, přidáme mouku a připravíme nepříliš tmavou cibulovou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme studeným vývarem. Ochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou, osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou a okapanou kapustu a ještě chvíli povaříme.
Příloha: vařené brambory
celková doba přípravy 1 hodina
4 – 6 porcí
Kásná zelenina, kterou vidím v obchodě nebo na trhu, mě nikdy nenechá v klidu. Tentokrát to byla čerstvá kapusta, krásná a svěží. Neodolala jsem, koupila jsem ji
a hned jsem věděla, co s ní provedu. Ten dnešní kapustový recept je velmi starý a s mnoha obměnami se podle něho dá upravit i jiná zelenina. To potom stačí jen vynechat nebo použít jiné koření než je uvedeno. Zadělávaná zelenina byla velmi častým a oblíbeným pokrmem. O tom, jak velký přínos má zelenina pro naše zdraví, není pochybností.
Zadělávanou kapustu kterou si dnes připravíme, můžeme podávat jako samostatný pokrm s bramborem k vařeným nebo pečeným masům.