Zabijačkový guláš

04.02.2016 16:57

Suroviny: 

750 g vepřového plecka

300 g libového bůčku (event. laloku)

500 g směsi vepřových vnitřností (ledvinka, játra, slezina, srdce)

4 velké cibule

2 lžíce sádla

2 lžíce mleté sladké papriky

5 stroužků česneku

kmín

mletý pepř

mletý zázvor

1 – 2 lžíce polohrubé mouky

 vývar na podlití

 sůl

 

Postup:

Maso a vnitřnosti očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky cca 3 x 3 cm. V kastrolu rozpálíme sádlo a dozlatova na něm osmažíme nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájené maso a vnitřnosti, kmín, mletou papriku, pepř a zázvor, trochu podlijeme vývarem, zamícháme, přiklopíme poklicí a pomalu pod poklicí dusíme. Během dušení mícháme a podle potřeby podléváme vývarem. Měkké maso necháme vysmahnout, vmícháme mouku, přidáme utřený česnek, osolíme, přilijeme vývar a pod poklicí povaříme 2 – 3 minuty.

 

Vhodnou přílohou je chléb

Celková doba přípravy cca 2 – 2 ½ hod

8 porcí

 

Ne všichni máme možnost být při zabijačce, natož ochutnat všechny ty dobroty, které se při zabijačce konzumují. Na prejty, tlačenky a ovary se jistě všichni těší, podle zkušeností však králem zabijačky bývá i zabijačkový guláš.  Budeme ho vařit hodně pomaloučku polehoučku, aby se všechny vůně použitého masa a koření náležitě provázaly a aby nás hotový gulášek povznesl do stavu blaženosti.

Co si budeme povídat: guláš je guláš!