Waldorfský salát
Suroviny:
500 g celeru
2 jablka
1 citrón
100 g hroznového vína
70 g jader vlašských ořechů
1 lžíce cukru
trochu jablečného octa
sůl
50 g majonézy
120 g kysané smetany
Postup:
Oloupaný celer nakrájíme na drobné kostičky. V cca 500 ml vody svaříme ocet, cukr a sůl. Přidáme nakrájený celer a povaříme cca 7 minut. Měkký celer scedíme a necháme ho vychladnout.
Oloupaná jablka nakrájíme na tenké nudličky. Aby jablka neztmavla, zakapeme je citrónovou šťávou. Přidáme vychladlý celer, nasucho opražená jádra vlašských ořechů a dobře omyté bobule hroznového vína. Osolíme a promícháme s majonézou a zakysanou smetanou. Podáváme vychlazené.
Celková doba přípravy cca 30 minut
2 – 4 porce
Waldorfský salát obsahuje na proužky nakrájená jablka, na kostičky nakrájený celer, hroznové víno a majonézu, event. majonézový dressing.
Salát byl prvně připraven v roce 1893 v New Yorku v hotelu Waldorf.