Waldorfský salát

16.06.2016 09:10

Suroviny:

 

500 g celeru

2 jablka

1 citrón

100 g hroznového vína

70 g jader vlašských ořechů

1 lžíce cukru

trochu jablečného octa

sůl

50 g majonézy

120 g kysané smetany

 

Postup:

Oloupaný celer nakrájíme na drobné kostičky. V cca 500 ml vody svaříme ocet, cukr a sůl. Přidáme nakrájený celer a povaříme cca 7 minut. Měkký celer scedíme a necháme ho vychladnout.

Oloupaná jablka nakrájíme na tenké nudličky. Aby jablka neztmavla, zakapeme je citrónovou šťávou. Přidáme vychladlý celer, nasucho opražená jádra vlašských ořechů a dobře omyté bobule hroznového vína. Osolíme a promícháme s majonézou a zakysanou smetanou. Podáváme vychlazené.

Celková doba přípravy cca 30 minut

2 – 4 porce

 

Waldorfský salát obsahuje na proužky nakrájená jablka, na kostičky nakrájený celer, hroznové víno a majonézu, event. majonézový dressing.

 Salát byl prvně připraven v roce 1893 v New Yorku v hotelu Waldorf.