Vodnice na kyselo

14.05.2015 00:04

Suroviny:

500 g vodnice

1 cibule

cukr

vinný ocet

sůl

2–3 lžíce máslové jíšky

 

Postup:

Vodnici oloupeme, nastrouháme na hrubší nudličky a přelijeme vařící vodou. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, zasypeme ji cukrem a necháme zkaramelizovat. Pak přidáme okapanou vodnici, osolíme, okyselíme vinným octem, podlijeme malým množstvím vody a dusíme doměkka. Měkkou vodnici zahustíme máslovou jíškou, podle chuti dosolíme, okyselíme, osladíme a krátce povaříme.

Takto upravenou vodnici podáváme jako zelí. Výborná je k vepřové pečeni, klobásám, jitrnicím apod.

 

Celková doba přípravy: 25 minut

4 porce

 

Zapomenutá, ale v poslední době opět znovuobjevená zelenina. Mnoho lidí ji konzumuje pouze v syrovém stavu, ale stojí za to vyzkoušet i tepelnou úpravu. Vodnice má jemnou chuť, něco mezi kedlubny a ředkvičkami. Může se také nakládat jako zelí, pak má velice podobnou chuť jako kysané zelí. Velmi dobrá a rychlá je též její příprava na smetaně. V tom případě nastrouhanou vodnici podusíme na zpěněné cibulce, a když se vydusí voda, kterou vodnice pustí, zalijeme smetanou. Pak již jen prohřejeme. Podáváme jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k masu.