Viška pašticada

09.06.2017 21:58

Suroviny:

1 kg zadního hovězího masa 

60 g slaniny (pancety)

2 cibule

5 stroužků česneku 

3 mrkve 

4 hřebíčky 

1 menší celer 

70 g rajčatového protlaku

špetka mletého muškátového oříšku

4 bobkové listy

10 zrnek pepře

I lžíce cukru

½ dl vinného octa nebo o něco méně octa 8%

1dl červeného vína

1dl oleje

sůl

mletý pepř

vývar na podlévání

   

Postup:

Maso prošpikujeme slaninou nakrájenou na klínky a na nudličky nakrájeným česnekem. Do masa napícháme i hřebíčky. Svaříme ocet s bobkovými listy, pepřem a necháme vychladnout. Studenou marinádou polijeme maso a v chladničce necháme proležet několik hodin.  Během marinování alespoň dvakrát maso obrátíme.

   V oleji zpěníme cibuli, mrkev a celer, vše najemno nakrájené. Přidáme cukr a osmahneme, až zelenina zkaramelizuje. Do základu vložíme marinované maso, osolíme, opepříme a ochutíme mletým muškátovým oříškem a ze všech stran prudce opečeme. Podlijeme vínem, přidáme rajčatový protlak maso a velmi pomalu dusíme do změknutí. Během dušení maso obracíme a podléváme zbylým vínem a vývarem. Měkké maso nakrájíme na plátky. Zeleninu prolisujeme nebo rozmixujeme, povaříme a vrátíme do ní plátky masa.

 

Vhodnou přílohou jsou bramborové noky, vařené těstoviny, dušená rýže, bramborová kaše či polenta.

 

Celková doba přípravy cca 3 hodiny

6 – 8 porcí

 

Tento pokrm pochází z Jadranu. Kdybychom název přeložili, tak pašticáda  znamená jídlo či pokrm, Viška dává na vědomí, odkud pochozí, z ostrova Vis.  Pokrm má pánský šmrnc, omáčka je velmi tmavá a má zvláštní chuť po hřebíčku a víně. 

Pašticádu lze připravit i z na plátky nakrájeného masa, pak je doba přípravy značně kratší.