Vepřové maso ve vlastní šťávě
Suroviny:
1 kg mírně prorostlého vepřového bůčku s kůží
1 kg vepřového plecka
sůl
Postup:
Z bůčku seřízneme kůži a nakrájíme ji na proužky. Maso otřeme vlhkou utěrkou a nakrájíme na kostky cca 2 x 2 cm. Osolíme, promícháme a masem naplníme vypařené zavařovací sklenice. Na dno každé dáme přiměřené množství kůže a masa dáme cca 2 cm pod okraj. Do každé sklenice přidáme 3 lžíce vody, zavíčkujeme a dáme do zavařovacího hrnce. Nalijeme tolik vody, aby byly sklenice potopené. Sterilujeme 2 hodiny při téměř 100°C. Druhý den sterilizaci opakujeme. Vaříme opět 2 hodiny.
Zavařené maso necháme vychladnout, pak sklenice označíme a uložíme do chladu.
Celková doba přípravy 1 hodina (bez doby potřebné ke sterilizaci)
4 ks konzervy o obsahu 720 ml
Začíná doba dovolených a tak by se mohla konzerva s vepřovým masem ve vlastní šťávě hodit. Jak někde v přírodě, tak i doma, kdy nám umožní rychlou přípravu některých pokrmů, jejichž základem je vepřové maso.
Hodí se třeba jako rychlá večeře s chlebem a zeleninou, k přípravě rizota, pomazánek nebo jako součást omáčky na těstoviny. Využití je velké, jistě má každý svůj osvědčený způsob přípravy. Výhoda takto upraveného masa je především v tom, že víme, co obsahuje. V některých novodobých konzervách, které se honosí názvem Vepřové maso ve vlastní šťávě, je cokoliv, jen masa je v nich nějak málo …?