Vepřové maso na francouzský způsob

08.07.2016 07:30

Suroviny:

4 vepřové kotlety s kostí po cca 200 g

5 žampiónů

1 cibule

1 lžíce sádla

50 g rajčatového protlaku

1 lžička mleté sladké papriky

1 lžíce mouky

2 čerstvé papriky (z toho 1pálivá)

masový vývar

200 ml sladké smetany

sůl

 

Postup:

Kotlety otřeme mokrou utěrkou, na okrajích je nařízneme, naklepeme, osolíme a v rozpáleném oleji je zprudka opečeme po obou stranách. Opečené maso vyjmeme, do tuku dáme najemno nakrájenou cibuli a zpěníme ji. Poté přidáme na plátky nakrájené očištěné žampióny a krátce orestujeme. Potom zaprášíme moukou smíchanou s mletou paprikou a krátce osmahneme. Podlijeme vývarem, přidáme rajčatový protlak, zamícháme, vložíme zpět opečené maso a na nudličky nakrájené očištěné papriky. Pod poklicí dusíme doměkka. Na závěr přilijeme smetanu, zamícháme, podle chuti osolíme a velmi krátce povaříme.

 

Příloha: bagety nebo noky, těstoviny, jemné knedlíky či vařené brambory

 

Poznámka: nemáme-li k použití pálivou papriku, a chceme-li pikantnější pokrm, přidejme navíc ještě jednu feferonku.

 

Celková doba přípravy cca 45minut

4 porce

 

Pikantní chuť paprik a jemná smetana vytvoří dokonalý pokrm harmonické chuti, která je ještě podtržena jemně kořeněnou vůni žampiónů. Takto upravené maso je navíc šťavnaté a velmi chutné. Dobře jde na tento způsob připravit i krkovička, ale kotletky jsou mnohem jemnější a chutnější.