Vepřové ledvinky na cibulce
Suroviny:
500 g vepřových ledvinek
1 větší cibule
1 lžíce sádla
1 lžička kmínu
1 lžíce hladké mouky
mletý pepř
sůl
Postup:
Ledvinky odblaníme, naplocho rozkrojíme a ostrým nožem vykrojíme močovody. Pak ledvinky nakrájíme na plátky silné 2 mm. Nakrájené ledvinky vložíme do vařící vody a na prudkém ohni necháme přejít var, čímž je zbavíme zápachu po moči. Pak je několikrát propláchneme ve studené vodě, aby byly zbavené sraženiny. V sádle osmažíme na jemno nakrájenou cibuli s kmínem, vložíme okapané ledvinky, opepříme, opečeme a zalijeme malým množstvím vařící vody. Pod poklicí dusíme, občas zamícháme a podle potřeby doléváme vařící vodou. Když jsou ledvinky téměř měkké, necháme vysmahnout šťávu, zaprášíme moukou a opražíme. Zalijeme vlažnou vodou, aby vznikla řidší šťáva, a dusíme do měkka. Na závěr osolíme.
Vhodnou přílohou je dušená rýže nebo vařené brambory s petrželkou.
Celková doba přípravy 1 hodina
4 porce
Ledvinky z nabídky restaurací dnes již téměř vymizely. U mnoha strávníků byly a jsou oblíbené. Menší oblibu však mají u provozovatelů restaurací. Mají-li chutnat výborně, je jejich příprava časově náročnější a jde o piplavou práci s jejich vyčištěním.