Vepřové kotlety se zeleninou a houbami

17.05.2012 15:44

 

Suroviny:

4 vepřové kotlety bez kosti po cca 120 g

2 lžíce oleje

1 lžíce másla

1 cibule

150 - 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)

hrst sušených hub, předem namočených

1 lžička mleté sladké papriky

1 feferonka (lze vynechat)

vývar na podlití

1 lžíce polohrubé mouky

150 ml smetany

sůl

najemno nasekaná petrželka

plátky citrónu

 

Postup:

V rozpáleném oleji z obou stran prudce opečeme kotlety, které jsme předtím naklepali, na okrajích nařízli a osolili. Poté je vyjmeme, do výpeku přidáme máslo, nakrájenou cibuli a najemno nastrouhanou očištěnou zeleninu. Do tohoto základu vložíme opečené kotlety, lehce je posypeme mletou sladkou paprikou, přidáme namočené houby, najemno nakrájenou feferonku zbavenou zrníček, podlijeme vývarem, zamícháme a pod poklicí dusíme do měkka. Na závěr pokrm zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku. Pak už jen krátce povaříme. Podáváme posypané petrželkou a ozdobené plátky citrónu.

 

Vhodná příloha: dušená rýže, žemlový knedlík, moučné noky, těstoviny

 

4 porce

 

Celková doba přípravy cca 45 minut