Vepřové kotlety na barevném pepři s houbami
Suroviny:
4 plátky vepřových kotlet s kostí po cca 150 g
1 velká cibule
hrst sušených, předem namočených hub
olej nebo sádlo na opečení masa
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce změklého másla
drcený kmín, drcený barevný pepř cca 2 KL
worcesterská omáčka
vývar nebo voda na podlití
sůl
Postup:
Plátky masa otřeme vlhkým hadříkem, lehce je naklepeme, okraje nařízneme, osolíme a opepříme drceným barevným pepřem. Množství pepře nechávám na každém z vás. V rozpáleném sádle nebo oleje po obou stranách maso opečeme. Opečené přendáme na mísu a uchováme je na teplém místě. Na zbylém výpeku zpěníme nakrájenou cibuli. Potom přidáme předem namočené a vymačkané sušené houby, drcený kmín a zamícháme. Na tuto směs položíme opečené plátky krkovice, mírně podlijeme vývarem a pod poklicí pomalu dusíme cca 25 minut, podle potřeby podléváme vývarem a maso obracíme. Měkké maso přendáme na zahřáté talíře. Houbový základ zahustíme máslem, které jsme utřeli s hladkou moukou. Máslo se postupně rozpusí a dokonale a do hladka zahustí výpek. Pak přilijeme vývar na požadovanou hustotu. Na závěr dochutíme wercestrsku omáčkou a povaříme 1-2 minuty. Hotovou omáčkou polijeme opečené kotlety a podáváme se zvolenou přílohou.
Přílohy: brambory v různých úpravávh, u mne vyhrává bramborová kaše, výborné jsou však i těstoviny, noky, dušená rýže, ale i vařená nebo dušená pohanka.
Celková doba přípravy do 1 hodiny
Pro 4 osoby
Dnes zapomeneme na všechny možné druhy řízků, sytých omáček a dalších vánočních a novoročních specialit. Připravíme si kotletky, po kterých dobře vytrávíme. Příštích několik relací si dáme dietnější jídla a také taková, pro která při jejich přípravě nebudeme muset sahat příliš hluboko do kapsy a přesto budou chutná. Dnes tedy ještě maso, aby ten přechod od svátečnách lahůdek nebyl tak náhlý.