Vepřová plec podle šenkýře
Suroviny:
500 g vepřové plece
2 cibule
2 lžíce sádla nebo oleje
1 lžička cukru krupice
3 masité papriky, 5 vyzrálých rajčat nebo
1 konzerva zeleninového leča (720 ml)
2 chilli papričky (podle chuti)
70 g rajčatového protlaku
150 ml světlého piva
mletý pepř, sůl
zeleninová obloha
Postup:
Na rozpáleném tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme cukr, který necháme trochu zkramelizovat. Na tomto základu zprudka orestujeme na menší kousky nakrájené maso, osolíme, opepříme, mírně podlijeme vařící vodou a dusíme. Po chvíli přidáme chilli papričky, papriky a sloupnutá rajčata, vše nakrájené na drobnější kousky. Místo čerstvých rajčat a paprik můžeme použít sterilované zeleninové lečo. Dále vmícháme rajčatový protlak, zalijeme pivem, promícháme a pod poklicí dusíme doměkka. Pokrm již nemusíme zahušťovat,
o to se postará použitá zelenina.
Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách, bramborvé knedlíky nebo čerstvý chléb.
Celková doba přípravy cca 1 hodina
4 porce
Dnes jsem připravila klasiku českých restaurací a hospod. Takto upravené maso mám velmi ráda, použité pivo v něm zahraje důležitou roli, výtečnou roli. Však se nezapře, že jsme z Plzně. Leckde připravují „šenkýře“ trochu jinak, ale mě se osvědčil tento způsob a tak se o recept podělím s vámi. Navíc dobře využiju sterilované lečo, které s oblibou v létě sama připravuji.