Vepřová plec podle šenkýře

07.06.2024 09:10

Suroviny:

 

500 g vepřové plece

2 cibule

2 lžíce sádla nebo oleje

1 lžička cukru krupice

3 masité papriky, 5 vyzrálých rajčat nebo

1 konzerva zeleninového leča (720 ml)

2 chilli papričky (podle chuti)

70 g rajčatového protlaku

150 ml světlého piva

mletý pepř, sůl

 

zeleninová obloha

 

Postup:

 

Na rozpáleném tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme cukr, který necháme trochu zkramelizovat. Na tomto základu zprudka orestujeme na menší kousky nakrájené maso, osolíme, opepříme, mírně podlijeme vařící vodou a dusíme. Po chvíli přidáme chilli papričky, papriky a sloupnutá rajčata, vše nakrájené na drobnější kousky. Místo čerstvých rajčat a paprik můžeme použít sterilované zeleninové lečo. Dále vmícháme rajčatový protlak, zalijeme pivem, promícháme a pod poklicí dusíme doměkka. Pokrm již nemusíme zahušťovat,

o to se postará použitá zelenina.

 

Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách, bramborvé knedlíky nebo čerstvý chléb.

 

Celková doba přípravy cca 1 hodina

4 porce

 

Dnes jsem připravila klasiku českých restaurací a hospod. Takto upravené maso mám velmi ráda, použité pivo v něm zahraje důležitou roli, výtečnou roli. Však se nezapře, že jsme z Plzně. Leckde připravují „šenkýře“ trochu jinak, ale mě se osvědčil tento způsob a tak se o recept podělím s vámi. Navíc dobře využiju sterilované lečo, které s oblibou v létě sama připravuji.