Vepřová pečeně po Bavorsku
Suroviny:
1 ½ vepřové krkovice
3 stroužky česneku
3 středně velké cibule
2 menší mrkve
2 lžičky majoránky
2 lžičky kmínu
1 lžička nastrouhané citrónové kůry
1 lžíce sádla
1 lžička másla
½ l světlého piva
½ l vývaru (možno použít vývaru z kostky)
sůl a čerstvě mletý pepř
1 lžíce nasucho opražené hladké mouky
Postup:
Maso nejprve otřeme vlhkým ubrouskem, pak ho osolíme a opepříme. Oloupaný česnek prolisujeme, smícháme s kmínem, majoránkou a najemno nastrouhanou kůrou z dobře omytého citrónu. Touto směsí potřeme maso a v rozpáleném sádle ho zprudka ze všech stran opečeme. K opečenému masu přidáme cibuli a mrkev, obojí nakrájené na kostičky. Podlijeme cca polovinou uvedeného množství piva a vývaru a ve vyhřáté troubě pečeme při 170 °C 1 – 1 ½ hodiny. Během pečení podle potřeby maso obracíme a podléváme zbylým vývarem a pivem.
Když je maso měkké a dozlatova upečené, tak ho z pekáče vyjmeme a odložíme na teplé místo. Zbylou šťávu se zeleninou propasírujeme a vzniklou omáčku podle potřeby zahustíme malým množstvím nasucho opražené mouky a krátce povaříme. Nakonec zjemníme kouskem čerstvého másla.
Maso nakrájíme na porce a přelijeme malým množstvím omáčky.
Takto upravené maso podáváme nejčastěji s dušeným zelím a bavorskými bramborovými knedlíky, které se připravují z vařených moučných brambor, žloutků, bramborového škrobu a mouky a jsou plněné osmaženou, na kostičky nakrájenou houskou.
Celková doba přípravy cca 2 hodiny
8 porcí