Vepřová pečeně po Bavorsku

14.08.2014 23:54

Suroviny:

 

1 ½ vepřové krkovice

3 stroužky česneku

3 středně velké cibule

2 menší mrkve

2 lžičky majoránky

2 lžičky kmínu

1 lžička nastrouhané citrónové kůry

1 lžíce sádla

1 lžička másla

½ l světlého piva

½ l vývaru (možno použít vývaru z kostky)

sůl a čerstvě mletý pepř

1 lžíce nasucho opražené hladké mouky

 

Postup:

 

Maso nejprve otřeme vlhkým ubrouskem, pak ho osolíme a opepříme. Oloupaný česnek prolisujeme, smícháme s kmínem, majoránkou a najemno nastrouhanou kůrou z dobře omytého citrónu. Touto směsí potřeme maso a v rozpáleném sádle ho zprudka ze všech stran opečeme. K opečenému masu přidáme cibuli a mrkev, obojí nakrájené na kostičky. Podlijeme cca polovinou uvedeného množství piva a vývaru a ve vyhřáté troubě pečeme při 170 °C 1 – 1 ½ hodiny. Během pečení podle potřeby maso obracíme a podléváme zbylým vývarem a pivem.

Když je maso měkké a dozlatova upečené, tak ho z pekáče vyjmeme a odložíme na teplé místo. Zbylou šťávu se zeleninou propasírujeme a vzniklou omáčku podle potřeby zahustíme malým množstvím nasucho opražené mouky a krátce povaříme. Nakonec zjemníme kouskem čerstvého másla.

Maso nakrájíme na porce a přelijeme malým množstvím omáčky.

 

Takto upravené maso podáváme nejčastěji s dušeným zelím a bavorskými bramborovými knedlíky, které se připravují z vařených moučných brambor, žloutků, bramborového škrobu a mouky a jsou plněné osmaženou, na kostičky nakrájenou houskou.

 

Celková doba přípravy cca 2 hodiny

8 porcí