Vepřová panenka s fazolkami
Suroviny:
4 vyšší špalíčky z vepřové panenky po cca 70 g
2 snítky čerstvé rozmarýny
1 velká cibule
1 lžíce naloženého zeleného pepře
1 lžíce olivového oleje
1 lžička sádla na opékání
250 g čerstvých nebo mražených fazolek
50 g slaniny
mletý pepř
sůl
Postup:
Špalíčky masa lehce naklepeme, osolíme, opepříme, pokapeme olejem a proložíme rozmarýnkou. V chladu necháme půl hodiny odpočinout. V pánvi rozpálíme sádlo, prudce v něm orestujeme cibuli, nakrájenou na plátky. Po krátkém orestování cibule přidáme naložený pepř, marinované maso včetně rozmarýnu a opékáme z každé strany cca 4 minuty. Během opékání masa cibuli mícháme, aby se nepřipálila. Má mít jen světle hnědou barvu.
Měkké maso rozdělíme na talíře, obložíme restovanou cibulí a fazolkami. Příprava fazolek:
Čerstvé fazolky očistíme, propereme a nakrájíme na cca 5 cm dlouhé kousky. Ve slané vodě je krátce, asi 3 minuty, blanšírujeme. Poté je zchladíme studenou vodou a na sítu necháme okapat. V nádobě rozškvaříme najemno nakrájenu slaninu, přidáme fazolky a rychle prohřejeme. Použijeme-li fazolky mražené, stačí, když je jen propláchneme teplou vodou, ostatní postup je stejný
Příloha: šťouchané brambory a čerstvá zelenina
Celková doba přípravy ½ hodiny (bez doby potřebné k odležení masa)
2 porce
Fazolové lusky jsou zelenina, na rozdíl od jejich suchých semen, které patří mezi luštěniny. Konzumací fazolových lusků naše tělo téměř neobohatíme o tuk, ale naopak mu poskytneme živiny, které velmi potřebujeme. Obsahují totiž jak vitamíny, především vitaminy skupiny B, ale také vit. K a E a řadu minerálních látek, především, draslík, hořčík, selen, fosfor, měď, zinek a sodík. V neposlední řadě se ještě zmíním o vláknině a bílkovinách, které fazolové lusky také obsahují. Myslím, že je velmi vhodné fazolky zařadit do našich jídelníčků. Jejich sezóna začíná…