Vepřová panenka s fazolkami

02.06.2016 09:03

Suroviny:

4 vyšší špalíčky z vepřové panenky po cca 70 g

2 snítky čerstvé rozmarýny

1 velká cibule

1 lžíce naloženého zeleného pepře

1 lžíce olivového oleje

1 lžička sádla na opékání

250 g čerstvých nebo mražených fazolek

50 g slaniny

mletý pepř

sůl

 

 

Postup:

Špalíčky masa lehce naklepeme, osolíme, opepříme, pokapeme olejem a proložíme rozmarýnkou. V chladu necháme půl hodiny odpočinout. V pánvi rozpálíme sádlo, prudce v něm orestujeme cibuli, nakrájenou na plátky. Po krátkém orestování cibule přidáme naložený pepř, marinované maso včetně rozmarýnu  a opékáme z každé strany cca 4 minuty. Během opékání masa cibuli mícháme, aby se nepřipálila. Má mít jen světle hnědou barvu.

Měkké maso rozdělíme na talíře, obložíme restovanou cibulí a fazolkami. Příprava fazolek:

Čerstvé fazolky očistíme, propereme a nakrájíme na cca 5 cm dlouhé kousky. Ve slané vodě je krátce, asi 3 minuty, blanšírujeme. Poté je zchladíme studenou vodou a na sítu necháme okapat. V nádobě rozškvaříme najemno nakrájenu slaninu, přidáme fazolky a rychle prohřejeme. Použijeme-li fazolky mražené, stačí, když je jen propláchneme teplou vodou, ostatní postup je stejný

 

Příloha: šťouchané brambory a čerstvá zelenina

 

Celková doba přípravy ½ hodiny (bez doby potřebné k odležení masa)

2 porce

 

Fazolové lusky jsou zelenina, na rozdíl od jejich suchých semen, které patří mezi luštěniny. Konzumací fazolových lusků naše tělo téměř neobohatíme o tuk, ale naopak mu poskytneme živiny, které velmi potřebujeme. Obsahují totiž jak vitamíny, především vitaminy skupiny B, ale také vit. K a E a řadu minerálních látek, především, draslík, hořčík, selen, fosfor, měď, zinek a sodík. V neposlední řadě se ještě zmíním o vláknině a bílkovinách, které fazolové lusky také obsahují. Myslím, že je velmi vhodné fazolky zařadit do našich jídelníčků. Jejich sezóna začíná…