Vepřová kýta naložená ve víně
Suroviny:
1,2 kg vepřové kýty bez kosti
100 g nakrájené slaniny
2 cibule
500 ml sladké nebo kysané smetany
sůl
event.trochu máslové jíšky
Nálev:
250 ml bílého vína
150 ml vinného octa
200 g kořenové zeleniny
tymián, bobkový list, nové koření, jalovec, citrónová kůra
Postup:
Nejprve ze všech uvedených surovin svaříme nálev a studeným přelijeme připravené maso. Necháme několik hodin až dnů v chladu uležet. Během této doby maso obracíme, aby bylo stejnoměrně nálevem prosyceno.
V pekáči rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nakrájenou cibuli a usmažíme ji dozlatova. Na tento základ vložíme naložené maso spolu se zeleninou z nálevu, kterým maso podlijeme, přiklopíme poklicí a v troubě upečeme do měkka. Během pečení podle potřeby podléváme nálevem a maso obacíme. Měkké vyjmeme a nakrájíme na plátky. Část zeleniny propasírujeme, část ponecháme nakrájenou. Přilijeme smetanu a krátce povaříme. Je-li třeba, omáčku zahustíme máslovou jíškou.
Příloha: kynutý,žemlový nebo karlovarký knedlík, brusinkový kompot
Celková do přípravy cca 2hodiny (bez doby potřebné k naložení masa)
8 porcí
„Na Nový rok nikdy nevař žádnou drůbež, aby Vám neuletělo štěstí. Ale udělej něco z prasátka, to znamená štěstí.“ To mě na srdce kladla moje maminka, když jsem se vdala a začala samostatně hospodařit. Tyto i jiné její rady mám v paměti a snažím se je dodržovat. Vepřo – zelo – knedlo, to máme během roku často, tak si na Nový rok dopřejme něco jiného, svátečního.
V roce 2025 přeji všem posluchačům pevné zdraví, klidný život a samou radost.
U receptů se i v roce 2025 těším na slyšenou.
Vepřová kýta naložená ve víně 27.12. 2024
Suroviny:
1,2 kg vepřové kýty bez kosti
100 g nakrájené slaniny
2 cibule
500 ml sladké nebo kysané smetany
sůl
event.trochu máslové jíšky
Nálev:
250 ml bílého vína
150 ml vinného octa
200 g kořenové zeleniny
tymián, bobkový list, nové koření, jalovec, citrónová kůra
Postup:
Nejprve ze všech uvedených surovin svaříme nálev a studeným přelijeme připravené maso. Necháme několik hodin až dnů v chladu uležet. Během této doby maso obracíme, aby bylo stejnoměrně nálevem prosyceno.
V pekáči rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nakrájenou cibuli a usmažíme ji dozlatova. Na tento základ vložíme naložené maso spolu se zeleninou z nálevu, kterým maso podlijeme, přiklopíme poklicí a v troubě upečeme do měkka. Během pečení podle potřeby podléváme nálevem a maso obacíme. Měkké vyjmeme a nakrájíme na plátky. Část zeleniny propasírujeme, část ponecháme nakrájenou. Přilijeme smetanu a krátce povaříme. Je-li třeba, omáčku zahustíme máslovou jíškou.
Příloha: kynutý,žemlový nebo karlovarký knedlík, brusinkový kompot
Celková do přípravy cca 2hodiny (bez doby potřebné k naložení masa)
8 porcí
„Na Nový rok nikdy nevař žádnou drůbež, aby Vám neuletělo štěstí. Ale udělej něco z prasátka, to znamená štěstí.“ To mě na srdce kladla moje maminka, když jsem se vdala a začala samostatně hospodařit. Tyto i jiné její rady mám v paměti a snažím se je dodržovat. Vepřo – zelo – knedlo, to máme během roku často, tak si na Nový rok dopřejme něco jiného, svátečního.
V roce 2025 přeji všem posluchačům pevné zdraví, klidný život a samou radost.
U receptů se i v roce 2025 těším na slyšenou.
Vepřová kýta naložená ve víně 27.12. 2024
Suroviny:
1,2 kg vepřové kýty bez kosti
100 g nakrájené slaniny
2 cibule
500 ml sladké nebo kysané smetany
sůl
event.trochu máslové jíšky
Nálev:
250 ml bílého vína
150 ml vinného octa
200 g kořenové zeleniny
tymián, bobkový list, nové koření, jalovec, citrónová kůra
Postup:
Nejprve ze všech uvedených surovin svaříme nálev a studeným přelijeme připravené maso. Necháme několik hodin až dnů v chladu uležet. Během této doby maso obracíme, aby bylo stejnoměrně nálevem prosyceno.
V pekáči rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nakrájenou cibuli a usmažíme ji dozlatova. Na tento základ vložíme naložené maso spolu se zeleninou z nálevu, kterým maso podlijeme, přiklopíme poklicí a v troubě upečeme do měkka. Během pečení podle potřeby podléváme nálevem a maso obacíme. Měkké vyjmeme a nakrájíme na plátky. Část zeleniny propasírujeme, část ponecháme nakrájenou. Přilijeme smetanu a krátce povaříme. Je-li třeba, omáčku zahustíme máslovou jíškou.
Příloha: kynutý,žemlový nebo karlovarký knedlík, brusinkový kompot
Celková do přípravy cca 2hodiny (bez doby potřebné k naložení masa)
8 porcí
„Na Nový rok nikdy nevař žádnou drůbež, aby Vám neuletělo štěstí. Ale udělej něco z prasátka, to znamená štěstí.“ To mě na srdce kladla moje maminka, když jsem se vdala a začala samostatně hospodařit. Tyto i jiné její rady mám v paměti a snažím se je dodržovat. Vepřo – zelo – knedlo, to máme během roku často, tak si na Nový rok dopřejme něco jiného, svátečního.
V roce 2025 přeji všem posluchačům pevné zdraví, klidný život a samou radost.
U receptů se i v roce 2025 těším na slyšenou.
Vepřová kýta naložená ve víně 27.12. 2024
Suroviny:
1,2 kg vepřové kýty bez kosti
100 g nakrájené slaniny
2 cibule
500 ml sladké nebo kysané smetany
sůl
event.trochu máslové jíšky
Nálev:
250 ml bílého vína
150 ml vinného octa
200 g kořenové zeleniny
tymián, bobkový list, nové koření, jalovec, citrónová kůra
Postup:
Nejprve ze všech uvedených surovin svaříme nálev a studeným přelijeme připravené maso. Necháme několik hodin až dnů v chladu uležet. Během této doby maso obracíme, aby bylo stejnoměrně nálevem prosyceno.
V pekáči rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nakrájenou cibuli a usmažíme ji dozlatova. Na tento základ vložíme naložené maso spolu se zeleninou z nálevu, kterým maso podlijeme, přiklopíme poklicí a v troubě upečeme do měkka. Během pečení podle potřeby podléváme nálevem a maso obacíme. Měkké vyjmeme a nakrájíme na plátky. Část zeleniny propasírujeme, část ponecháme nakrájenou. Přilijeme smetanu a krátce povaříme. Je-li třeba, omáčku zahustíme máslovou jíškou.
Příloha: kynutý,žemlový nebo karlovarký knedlík, brusinkový kompot
Celková do přípravy cca 2hodiny (bez doby potřebné k naložení masa)
8 porcí
„Na Nový rok nikdy nevař žádnou drůbež, aby Vám neuletělo štěstí. Ale udělej něco z prasátka, to znamená štěstí.“ To mě na srdce kladla moje maminka, když jsem se vdala a začala samostatně hospodařit. Tyto i jiné její rady mám v paměti a snažím se je dodržovat. Vepřo – zelo – knedlo, to máme během roku často, tak si na Nový rok dopřejme něco jiného, svátečního.
V roce 2025 přeji všem posluchačům pevné zdraví, klidný život a samou radost.
U receptů se i v roce 2025 těším na slyšenou.
v