Vepřová kýta naložená ve víně

27.12.2024 09:10

Suroviny:

1,2 kg vepřové kýty bez kosti

100 g nakrájené slaniny

2 cibule

500 ml sladké nebo kysané smetany

sůl

event.trochu máslové jíšky

 

Nálev:

250 ml bílého vína

150 ml vinného octa

200 g kořenové zeleniny

tymián, bobkový list, nové koření, jalovec, citrónová kůra

 

Postup:

Nejprve ze všech uvedených surovin svaříme nálev a studeným přelijeme připravené maso. Necháme několik hodin až dnů v chladu uležet. Během této doby maso obracíme, aby bylo stejnoměrně nálevem prosyceno.

 

V pekáči rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nakrájenou cibuli a usmažíme ji dozlatova. Na tento základ vložíme naložené maso spolu se zeleninou z nálevu, kterým maso podlijeme, přiklopíme poklicí a v troubě upečeme do měkka. Během pečení podle potřeby podléváme nálevem a maso obacíme. Měkké vyjmeme a nakrájíme na plátky. Část zeleniny propasírujeme, část ponecháme nakrájenou. Přilijeme smetanu a krátce povaříme. Je-li třeba, omáčku zahustíme máslovou jíškou.

Příloha: kynutý,žemlový nebo karlovarký knedlík, brusinkový kompot

 

Celková do přípravy cca 2hodiny (bez doby potřebné k naložení masa)

8 porcí

 

Na Nový rok nikdy nevař žádnou drůbež, aby Vám neuletělo štěstí. Ale udělej něco z prasátka, to znamená štěstí.“ To mě na srdce kladla moje maminka, když jsem se vdala a začala samostatně hospodařit. Tyto i jiné její rady mám v paměti a snažím se je dodržovat. Vepřo – zelo – knedlo, to máme během roku často, tak si na Nový rok dopřejme něco jiného, svátečního.

 

V roce 2025 přeji všem posluchačům pevné zdraví, klidný život a samou radost.

U receptů se i v roce 2025 těším na slyšenou.

Vepřová kýta naložená ve víně 27.12. 2024

 

Suroviny:

1,2 kg vepřové kýty bez kosti

100 g nakrájené slaniny

2 cibule

500 ml sladké nebo kysané smetany

sůl

event.trochu máslové jíšky

 

Nálev:

250 ml bílého vína

150 ml vinného octa

200 g kořenové zeleniny

tymián, bobkový list, nové koření, jalovec, citrónová kůra

 

Postup:

Nejprve ze všech uvedených surovin svaříme nálev a studeným přelijeme připravené maso. Necháme několik hodin až dnů v chladu uležet. Během této doby maso obracíme, aby bylo stejnoměrně nálevem prosyceno.

 

V pekáči rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nakrájenou cibuli a usmažíme ji dozlatova. Na tento základ vložíme naložené maso spolu se zeleninou z nálevu, kterým maso podlijeme, přiklopíme poklicí a v troubě upečeme do měkka. Během pečení podle potřeby podléváme nálevem a maso obacíme. Měkké vyjmeme a nakrájíme na plátky. Část zeleniny propasírujeme, část ponecháme nakrájenou. Přilijeme smetanu a krátce povaříme. Je-li třeba, omáčku zahustíme máslovou jíškou.

Příloha: kynutý,žemlový nebo karlovarký knedlík, brusinkový kompot

 

Celková do přípravy cca 2hodiny (bez doby potřebné k naložení masa)

8 porcí

 

Na Nový rok nikdy nevař žádnou drůbež, aby Vám neuletělo štěstí. Ale udělej něco z prasátka, to znamená štěstí.“ To mě na srdce kladla moje maminka, když jsem se vdala a začala samostatně hospodařit. Tyto i jiné její rady mám v paměti a snažím se je dodržovat. Vepřo – zelo – knedlo, to máme během roku často, tak si na Nový rok dopřejme něco jiného, svátečního.

 

V roce 2025 přeji všem posluchačům pevné zdraví, klidný život a samou radost.

U receptů se i v roce 2025 těším na slyšenou.

 

Vepřová kýta naložená ve víně 27.12. 2024

 

Suroviny:

1,2 kg vepřové kýty bez kosti

100 g nakrájené slaniny

2 cibule

500 ml sladké nebo kysané smetany

sůl

event.trochu máslové jíšky

 

Nálev:

250 ml bílého vína

150 ml vinného octa

200 g kořenové zeleniny

tymián, bobkový list, nové koření, jalovec, citrónová kůra

 

Postup:

Nejprve ze všech uvedených surovin svaříme nálev a studeným přelijeme připravené maso. Necháme několik hodin až dnů v chladu uležet. Během této doby maso obracíme, aby bylo stejnoměrně nálevem prosyceno.

 

V pekáči rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nakrájenou cibuli a usmažíme ji dozlatova. Na tento základ vložíme naložené maso spolu se zeleninou z nálevu, kterým maso podlijeme, přiklopíme poklicí a v troubě upečeme do měkka. Během pečení podle potřeby podléváme nálevem a maso obacíme. Měkké vyjmeme a nakrájíme na plátky. Část zeleniny propasírujeme, část ponecháme nakrájenou. Přilijeme smetanu a krátce povaříme. Je-li třeba, omáčku zahustíme máslovou jíškou.

Příloha: kynutý,žemlový nebo karlovarký knedlík, brusinkový kompot

 

Celková do přípravy cca 2hodiny (bez doby potřebné k naložení masa)

8 porcí

 

Na Nový rok nikdy nevař žádnou drůbež, aby Vám neuletělo štěstí. Ale udělej něco z prasátka, to znamená štěstí.“ To mě na srdce kladla moje maminka, když jsem se vdala a začala samostatně hospodařit. Tyto i jiné její rady mám v paměti a snažím se je dodržovat. Vepřo – zelo – knedlo, to máme během roku často, tak si na Nový rok dopřejme něco jiného, svátečního.

 

V roce 2025 přeji všem posluchačům pevné zdraví, klidný život a samou radost.

U receptů se i v roce 2025 těším na slyšenou.

 

 

Vepřová kýta naložená ve víně 27.12. 2024

 

Suroviny:

1,2 kg vepřové kýty bez kosti

100 g nakrájené slaniny

2 cibule

500 ml sladké nebo kysané smetany

sůl

event.trochu máslové jíšky

 

Nálev:

250 ml bílého vína

150 ml vinného octa

200 g kořenové zeleniny

tymián, bobkový list, nové koření, jalovec, citrónová kůra

 

Postup:

Nejprve ze všech uvedených surovin svaříme nálev a studeným přelijeme připravené maso. Necháme několik hodin až dnů v chladu uležet. Během této doby maso obracíme, aby bylo stejnoměrně nálevem prosyceno.

 

V pekáči rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nakrájenou cibuli a usmažíme ji dozlatova. Na tento základ vložíme naložené maso spolu se zeleninou z nálevu, kterým maso podlijeme, přiklopíme poklicí a v troubě upečeme do měkka. Během pečení podle potřeby podléváme nálevem a maso obacíme. Měkké vyjmeme a nakrájíme na plátky. Část zeleniny propasírujeme, část ponecháme nakrájenou. Přilijeme smetanu a krátce povaříme. Je-li třeba, omáčku zahustíme máslovou jíškou.

Příloha: kynutý,žemlový nebo karlovarký knedlík, brusinkový kompot

 

Celková do přípravy cca 2hodiny (bez doby potřebné k naložení masa)

8 porcí

 

Na Nový rok nikdy nevař žádnou drůbež, aby Vám neuletělo štěstí. Ale udělej něco z prasátka, to znamená štěstí.“ To mě na srdce kladla moje maminka, když jsem se vdala a začala samostatně hospodařit. Tyto i jiné její rady mám v paměti a snažím se je dodržovat. Vepřo – zelo – knedlo, to máme během roku často, tak si na Nový rok dopřejme něco jiného, svátečního.

 

V roce 2025 přeji všem posluchačům pevné zdraví, klidný život a samou radost.

U receptů se i v roce 2025 těším na slyšenou.

 

v


Tvorba webových stránek zdarma Webnode