Vepřová krkovice podle paní nadlesní

21.05.2025 11:29

 

Suroviny:

4 plátky vepřové krkovice bez kosti po cca 150 g

trochu hladké mouky

1 PL sádla

1 PL oleje

2 cibule

hrst sušených hub, předem namočených

4 snítky čerstvého tymiánu nebo 1 KL sušeného

4 jalovčinky

mletý pepř, špetka kmínu, sůl, vývar

 

Postup:

Plátka masa naklepeme, osolíme, opepříme a poprášíme hladkou mouku. V kastrolu rozpálíme sádlo a olej a po obou stranách maso opečeme. Pak přidáme na plátky nakrájené cibule, namočené scezené houby, jalovčinky, kmín, tymián, podlijeme horkým vývarem nebo vodou a pod poklicí dusíme do měkka Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme. Když je maso měkké, vyjmeme jalovčinky, zjemnéme kouskem másla a maso rozdělíme na talíře. Přelijeme šťávou s houbami i cibulí, která se prakticky rozdusila a zahustila šťávu.

Vhodnou přílohou jsou brambory v různým úpravách, bramborové knedlíky nebo čerstvý chléb. Pokrm doplníme čerstvou zeleninou.

 

Celková doba úpravy cca 1 hodiny

4 porce

 

Ten dnešní recept je voňavý. Tak trochu jím přivoláváme léto. Představme si, že chodíme lesem, sluncem prohřátá paseka voní tymiánem či chcete-li mateřídouškou a z mechu vykukují hnědé hlavičky hříbků. Až trochu kýčovitá představa, viďte. Tak tedy realisticky: sáhněme do sáčku či sklenice se sušenými houbami, tymián si koupíme v nějakém super marketu a pustíme se do vaření. Výborný oběd, který si podle tohoto receptu připravíme, je takový, jakoby nám ho dala sama paní nadlesní.