Vepřová krkovice podle paní nadlesní
Suroviny:
4 plátky vepřové krkovice bez kosti po cca 150 g
trochu hladké mouky
1 PL sádla
1 PL oleje
2 cibule
hrst sušených hub, předem namočených
4 snítky čerstvého tymiánu nebo 1 KL sušeného
4 jalovčinky
mletý pepř, špetka kmínu, sůl, vývar
Postup:
Plátka masa naklepeme, osolíme, opepříme a poprášíme hladkou mouku. V kastrolu rozpálíme sádlo a olej a po obou stranách maso opečeme. Pak přidáme na plátky nakrájené cibule, namočené scezené houby, jalovčinky, kmín, tymián, podlijeme horkým vývarem nebo vodou a pod poklicí dusíme do měkka Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme. Když je maso měkké, vyjmeme jalovčinky, zjemnéme kouskem másla a maso rozdělíme na talíře. Přelijeme šťávou s houbami i cibulí, která se prakticky rozdusila a zahustila šťávu.
Vhodnou přílohou jsou brambory v různým úpravách, bramborové knedlíky nebo čerstvý chléb. Pokrm doplníme čerstvou zeleninou.
Celková doba úpravy cca 1 hodiny
4 porce
Ten dnešní recept je voňavý. Tak trochu jím přivoláváme léto. Představme si, že chodíme lesem, sluncem prohřátá paseka voní tymiánem či chcete-li mateřídouškou a z mechu vykukují hnědé hlavičky hříbků. Až trochu kýčovitá představa, viďte. Tak tedy realisticky: sáhněme do sáčku či sklenice se sušenými houbami, tymián si koupíme v nějakém super marketu a pustíme se do vaření. Výborný oběd, který si podle tohoto receptu připravíme, je takový, jakoby nám ho dala sama paní nadlesní.