Vepřová krkovice na houbách
Suroviny:
4 plátky vepřové krkovice bez kosti po cca 150 g
1 velká cibule
hrst sušených, předem namočených hub
olej nebo sádlo na opečení masa
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce změklého másla
200 ml husté kysané smetany
sůl, mletý pepř, drcený kmín, worcesterská omáčka, petrželka
vývar nebo voda na podlití
Postup:
Plátky masa otřeme vlhkým hadříkem, lehce je naklepeme, okraje nařízneme, osolíme a opepříme. V rozpáleném sádle nebo oleje po obou stranách maso opečeme. Opečené přendáme na mísu a uchováme je na teplém místě. Na zbylém výpeku zpěníme nakrájenou cibuli. Potom přidáme předem namočené a vymačkané sušené houby, drcený kmín a zamícháme. Na tuto směs položíme opečené plátky krkovice, mírně podlijeme vývarem a pod poklicí pomalu dusíme cca 25 minut, podle potřeby opodléváme vývarem a maso obracíme. Měkké maso přendáme na zahřáté talíře. Houbový základ zahustíme máslem, které jsme utřeli s hladkou moukou. Máslo se postupně rozpusí a dokonale a do hladka zahustí výpek. Pak přilijeme vývar na požadovanou hustotu. Na závěr dochutíme wercestrsku omáčkou a povaříme 1-2 minuty. Hotovou omáčkou polijeme opečené plátky krkovice, ozdobíme kopečkem zakysané smetany, posypeme najemno nakrájenou petrželkou a podáváme.
Přílohy: těstoviny, zejména tarhoňa, výborné jsou i moučné noky nebo vařená pohanka
Podle mého je však nejlepší přílohou dušená rýže, kterou můžeme „přibarvit“velmi zdravou kurkumou.
Celková doba přípravy do 1 hodiny
Pro 4 osoby
Do dnešního receptu jsem použila sušené houby, které jsou velmi aromatické a vyvolávají krásné vzpomínky na dobu, kdy vloni opravdu hojně rostly a doufám, že i letos tomu nebude jinak. Kdo by raději použil čerstvé nebo sterilované žampióny, i to je velmi dobrá volba.