Velikonoční věnec nebo cop
Suroviny:
250g polohrubé mouky
50 g moučkového cukru
100 - 125 ml vlažného mléka
1 žloutek
20 g droždí
50 g rostlinného tuku
30 g rozinek
1 citrón
špetka mletého muškátového oříšku
sůl
1 vejce na potření, event. mandlové lupínky na posypání
Postup:
Z droždí, 1 lžíce cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, rozehřáté vlahé máslo, citrónovou kůru, muškátový oříšek, vykynutý kvásek a vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutek, zaděláme tužší těsto. Dobře propracujeme a vmícháme do něj rozinky. Těsto poprášíme moukou a přikryté necháme na teplém místě kynout. Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál, rozdělíme na tři stejné díly a z každého dílu vyválíme pramen. Upleteme cop, který stočíme do kruhu. Můžeme však nechat cop nestočený, rovný. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 15 minut kynout. Pak potřeme rozšlehaným vejcem, event. posypeme mandlovými lupínky a v předehřáté troubě pečeme při 160° C cca 25 minut do zlatočerveného zbarvení.
Celková doba přípravy: cca 2 hodiny
1 ks
Ať už si připravíme velikonoční věnec nebo cop, vhodně je ozdobíme: např. obarvenými vajíčky, kraslicemi, cukrovými vajíčky nebo kočičkami či drobnými kuřátky či zajíčky. Buď čokoládovými, nebo jen dekoracemi. Fantazii se meze nekladou.
Toto velikonoční pečivo ještě dříve, než ho zkonzumujeme, poslouží také jako efektní výzdoba slavnostního stolu. Z těsta můžeme připravit i drobné pečivo v podobě ptáčků, zajíčků a jiných zvířecích mláďátek, symbolů jara.