Velikonoční řezy

02.04.2015 22:29

Suroviny:

Na těsto:

100 g másla

250 g moučkového cukru

2 vejce

250 ml mléka

100 g mletých vlašských ořechů

2 lžíce kakaa

250 g polohrubé mouky

½ kypřícího prášku

Na krém:

250 g másla

200 g moučkového cukru

2 žloutky

250 ml šlehačky

Na polevu:

100 g čokolády

100 g másla

Na ozdobu:

100 g barevných dražé vajíček

sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu

 

Postup:

Ušleháme máslo, cukr a vejce. Pak přidáme mleté ořechy, kakao, mléko a mouku, promíchanou s kypřicím práškem. Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu s vyšším okrajem a ve středně vyhřáté troubě pečeme při 160°C cca 40 minut. Upečený korpus necháme dokonale vystydnout. Pak jeho povrch potřeme krémem, dobře uhladíme a polijeme čokoládovou polevou. Polevu použijeme téměř chladnou, těsně před začátkem tuhnutí. Než poleva úplně ztuhne, ozdobíme moučník barevnými dražé vajíčky.

Příprava krému: máslo našleháme s cukrem a se žloutky. Na závěr opatrně vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku.

Příprava polevy: čokoládu s máslem rozehřejeme ve vodní lázni.

 

Celková doba přípravy: 2 hodiny