Velikonoční řezy
Suroviny:
Na těsto:
100 g másla
250 g moučkového cukru
2 vejce
250 ml mléka
100 g mletých vlašských ořechů
2 lžíce kakaa
250 g polohrubé mouky
½ kypřícího prášku
Na krém:
250 g másla
200 g moučkového cukru
2 žloutky
250 ml šlehačky
Na polevu:
100 g čokolády
100 g másla
Na ozdobu:
100 g barevných dražé vajíček
sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
Postup:
Ušleháme máslo, cukr a vejce. Pak přidáme mleté ořechy, kakao, mléko a mouku, promíchanou s kypřicím práškem. Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu s vyšším okrajem a ve středně vyhřáté troubě pečeme při 160°C cca 40 minut. Upečený korpus necháme dokonale vystydnout. Pak jeho povrch potřeme krémem, dobře uhladíme a polijeme čokoládovou polevou. Polevu použijeme téměř chladnou, těsně před začátkem tuhnutí. Než poleva úplně ztuhne, ozdobíme moučník barevnými dražé vajíčky.
Příprava krému: máslo našleháme s cukrem a se žloutky. Na závěr opatrně vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku.
Příprava polevy: čokoládu s máslem rozehřejeme ve vodní lázni.
Celková doba přípravy: 2 hodiny