Velikonoční ořechová roláda se zakysanou smetanou
Suroviny:
6 vajec
6 lžic moučkového cukru
9 lžic mletých vlašských ořechů
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
2 lžíce kakaa
Na náplň:
500 ml husté kysané smetany
3 lžíce cukru
l lžíce rumu
Na ozdobu:
250 ml šlehačky
drobná velikonoční vajíčka čokoládová nebo dražé
Postup:
Žloutky a cukr našleháme, přidáme ořechy, kypřicí prášek, vanilkový cukr, kakao a promícháme. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto namažeme na plech, vyložený pečicím papírem. Pečeme cca 20 minut při 175 °C. Ještě horké srolujeme i s papírem. Když roláda úplně vystydne, rozbalíme ji, papír sloupneme, na těsto namažeme smetanovou náplň a opět stočíme do rolády. V chladničce necháme alespoň 2 hodiny ztuhnout. Potom roládu potřeme do tuha ušlehanou šlehačkou a ozdobíme drobnými dražé nebo čokoládovými vajíčky.
Příprava náplně: V misce smícháme smetanu, cukr a rum.
Celková doba přípravy: 1 hodina
1 ks
O Velikonocích, krom nádivky, mazanců, beránka a různých jiných laskomin, přijde vhod jednoduchý, lehký a snadný moučník. Tím je tato roláda. Je vhodná i pro celiatiky, protože neobsahuje žádnou mouku.
Není příliš sladká, proto by ji mohli, jako sváteční výjimku, i diabetici.
Kombinace ořechů, kakaa a smetany je takřka dokonalá. Rum dodá tomuto moučníku tu pravou sváteční atmosféru.