Velikonoční ořechová roláda se zakysanou smetanou

17.03.2016 22:55

Suroviny:

6 vajec

6 lžic moučkového cukru

9 lžic mletých vlašských ořechů

1 vanilkový cukr

1 prášek do pečiva

2 lžíce kakaa

Na náplň:

500 ml husté kysané smetany

3 lžíce cukru

l lžíce rumu

Na ozdobu:

250 ml šlehačky

drobná velikonoční vajíčka čokoládová nebo dražé

 

Postup:

Žloutky a cukr našleháme, přidáme ořechy, kypřicí prášek, vanilkový cukr, kakao a promícháme. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto namažeme na plech, vyložený pečicím papírem. Pečeme cca 20 minut při 175 °C. Ještě horké srolujeme i s papírem. Když roláda úplně vystydne, rozbalíme ji, papír sloupneme, na těsto namažeme smetanovou náplň a opět stočíme do rolády. V chladničce necháme alespoň 2 hodiny ztuhnout. Potom roládu potřeme do tuha ušlehanou šlehačkou a ozdobíme drobnými dražé nebo čokoládovými vajíčky.

Příprava náplně: V misce smícháme smetanu, cukr a rum.

 

Celková doba přípravy: 1 hodina

1 ks

 

O Velikonocích, krom nádivky, mazanců, beránka a různých jiných laskomin, přijde vhod jednoduchý, lehký a snadný moučník. Tím je tato roláda. Je vhodná i pro celiatiky, protože neobsahuje žádnou mouku.

Není příliš sladká, proto by ji mohli, jako sváteční výjimku, i diabetici.

Kombinace ořechů, kakaa a smetany je takřka dokonalá. Rum dodá tomuto moučníku tu pravou sváteční atmosféru.