Velikonoční nádivka z jihu Čech
Suroviny:
300 g vařeného uzeného masa
300 pečeného vepřového masa
8 housek nebo rohlíků
cca 350 ml mléka
5 vajec
1 menší pórek, 1 lžička oleje nebo másla
petrželka
citrónová kůra
sůl
mletý pepř, mleté nové koření, mletý zázvor
sádlo na vymazání pekáče
Postup:
Pečivo nakrájíme na kostičky a necháme ho oschnout. Potom zalijeme mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky a necháme, až se tekutina vsákne. Omytý pórek najemno nakrájíme a krátce podusíme na malém množství oleje či másla. Uzené i pečené maso nakrájíme na kostičky a spolu s výpekem z vepřového masa a podušeným pórkem přidáme k namočeným rohlíkům. Osolíme, uvážlivě okořeníme, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, nakrájenou petrželku a vše spojíme. Naposledy opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků. Hmotu rovnoměrně rozestřeme do vymazaného pekáče a ve vyhřáté troubě pečeme cca 1 hodinu při 160°C.
Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny
množství nádivky se vejde do pekáčku 30 x 22 cm
Už se to blíží, Veliknoce máme téměř za dveřmi. Mazance, jidáše, různé sladkosti a hlavně velikonoční nádivka, to jsou stěžejní dobroty těchto svátků.
Dnešní recept na nádivku je velmi starý, inspirovala jsem se v jedné oblastní kuchařce, rok jejího vydání je z přelomu 20.let minulého století. Recept mě zaujal, trochu jsem ho sice přizpůsobila dnešní době a hned jsem ho také vyzkoušela. Takže jsem tento týden měla Velikonoce na nečisto. Recept na
100 % obstál, rodině i mě velmi chutnal a tak jej trvale zařadím do našeho jídelníčku. Doufám, že takto upravená nádivka bude chutnat i vám, milý posluchači.