Velikonoční chléb pinca (recept pochází ze Slovinska a Chorvatska)
Suroviny:
500 g polohrubé mouky
300 ml mléka
3 žloutky
70 g másla
20 g droždí
2 polévkové lžíce medu
½ lžičky soli
1 vanilkový cukr
citrónová kůra
trochu muškátového květu
150 g rozinek
na vymazání a vysypání formy:
máslo
mandlové lupínky
strouhanka
Postup:
Z droždí, několika lžic vlažného mléka, lžičky medu a trochy mouky uděláme kvásek, který necháme zkynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, sůl, koření a utřené máslo se žloutky a medem. Zaděláme těsto, do kterého nakonec vpracujeme rozinky. Na teplém místě necháme zkynout.
Pekáč nebo formu silně vymastíme tuhým máslem, vysypeme lupínky mandlí a podsypeme jemnou strouhankou. Vykynuté těsto dáme do pekáče a necháme ještě asi 20 minut odpočinout. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut při 175°C. Upečený velikonoční chléb vyklopíme a silně pocukrujeme.
Celková doba přípravy cca 2 hodiny
Množství těsta postačí 2 menších forem
Tento recept pochází z východního Slovinska a je oblíbený i v Chorvatsku. Tam připravují „pincu“ tak, že z těsta upletou menší houstičky a zapletou do nich obarvená vajíčka.
Těsto se zdá podobné jako na naše mazance, ale krom medu se v těstě na pincu nepoužívá žádný cukr. Nechybí tam, protože med pečivo dostatečně osladí.
Doporučuji, určitě stojí za zkoušku.