Velikonoční chléb pinca (recept pochází ze Slovinska a Chorvatska)

19.04.2019 17:48

Suroviny:

500 g polohrubé mouky

300 ml mléka

3 žloutky

70 g másla

20 g droždí

2 polévkové lžíce medu

½ lžičky soli

1 vanilkový cukr

citrónová kůra

trochu muškátového květu

150 g rozinek

na vymazání a vysypání formy:

máslo

mandlové lupínky

strouhanka

 

Postup:

Z droždí, několika lžic vlažného mléka, lžičky medu a trochy mouky uděláme kvásek, který necháme zkynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, sůl, koření a utřené máslo se žloutky a medem. Zaděláme těsto, do kterého nakonec vpracujeme rozinky. Na teplém místě necháme zkynout.

Pekáč nebo formu silně vymastíme tuhým máslem, vysypeme lupínky mandlí a podsypeme jemnou strouhankou. Vykynuté těsto dáme do pekáče a necháme ještě asi 20 minut odpočinout. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut při 175°C. Upečený velikonoční chléb vyklopíme a silně pocukrujeme.

 

Celková doba přípravy cca 2 hodiny

Množství těsta postačí 2 menších forem

 

Tento recept pochází z východního Slovinska a je oblíbený i v Chorvatsku. Tam připravují „pincu“ tak, že z těsta upletou menší houstičky a zapletou do nich obarvená vajíčka.

Těsto se zdá podobné jako na naše mazance, ale krom medu se v těstě na pincu nepoužívá žádný cukr. Nechybí tam, protože med pečivo dostatečně osladí.

Doporučuji, určitě stojí za zkoušku.