Vánoční štola

19.11.2021 09:13

Suroviny:

500 g hladké mouky

75 g moučkového cukru

50 g droždí

125 ml mléka

120 g másla

30 g sádla

1 citron

sůl

370 g rozinek

120 g loupaných mandlí

50 g kandovaného ovoce

50 g lískových oříšků

3 zrnka anýzu

50 ml rumu (i více)

Na pomazání a posypání:

1 vanilkový cukr

120 g vlahého másla

rum

moučkový cukr

Postup:

Omyté rozinky, nahrubo rozkrájené mandle a oříšky, kandované ovoce a zrnka anýzu necháme přes noc v rumu nabobtnat. Z droždí, lžičky cukru, několika lžic mouky a trochy vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě nakynout, musí zdvojnásobit objem. Zbylou mouku prosejeme do mísy, přidáme zbytek cukru, vzešlý kvásek, rozpuštěné vlahé máslo a sádlo, nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, sůl a zbytkem mléka zaděláme hutné těsto, které se nechytá vařečky ani mísy. Povrch posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme ½ hodiny kynout. Poté těsto vyválíme na plát silný cca 5 mm a vtlačíme do něj připravenou směs rozinek, kandovaného ovoce, mandlí a oříšků. Těsto svineme do tvaru role a necháme dalších 30 minut kynout. Pak ho rozválíme na oválný, ale podlouhlý plát silný 5 mm a po délce ho přehneme tak, aby okraj vrchního přehybu sahal asi do 2/3 šířky přehnutého plátu. Vytvoří se jakýsi podélný stupeň, který trochu zmáčkneme. Štolu přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme asi 5 minut odpočinout.  Pečeme ve vyhřáté troubě při 200°C asi 5 minut, potom snížíme na 160°C a dopečeme. To trvá cca dalších 30 minut.  Ihned po upečení potřeme štolu rozpuštěným máslem smíchaným s rumem, posypeme nejprve vanilkovým a potom moučkovým cukrem. Pak štolu polijeme zbylým máslem. Necháme ji vychladnout a pak ji znovu silně pocukrujeme.

Až do podávání ji uložíme v chladu a suchu, zabalenou v alobalu.

 

Celková doba přípravy cca 4 hodiny

1 kus

 

Štola je druh vánočního moučníku, pocházejícího z Německa, ale poslední dobou si našla místo i v našem jídelníčku. Existuje celá řada receptů na tuto lahůdku. Ten dnešní je na tzv. drážďanskou štolu. Recept na ni je velice starý, prověřený generacemi.

Štola je plná výborných surovin, je hutná, sladká, voní máslem, rumem a vydrží i několik měsíců. Říká se, že čím je štola starší, tím je lepší. Podle mého je nyní ten správný čas si štolu upéct. Tak tedy dnes začínáme připravovat Vánoce, s chutí do toho.

Na závěr tohoto krátkého povídání o štole podotýkám, abychom si na její přípravu udělali čas, neuspěchejte nic. Všechny přísady krom droždí musí být vlažné. Těsto nechte dobře vykynout tak, jak se má, rozinky nechte v rumu nabobtnat, zapomeňte na jiný tuk než je máslo, krom malého kousku sádla do těsta. A hlavně: dělejte s radostí a láskou. To je pak úspěch zaručený!