Vánoční hubník
Suroviny:
8 housek nebo rohlíků
4 vejce
1 cibule
400 ml mléka
250 g prorostlého uzeného masa
strouhanka
30 g sušených hub
2 stroužky česneku
mletý pepř
majoránka
sůl
sádlo nebo olej na vymazání pekáče
Postup:
Sušené houby namočíme na několik hodin do studené vody, pak je vymačkáme, ale vodu z nich nevyléváme. Housky nakrájíme a zalijeme mlékem. K nakrájenému masu přidáme vymačkané housky nebo rohlíky, najemno nakrájenou cibuli, vejce, namočené houby, utřený česnek, majoránku, mletý pepř a sůl. Vše dobře promícháme. Podle potřeby můžeme směs naředit výluhem ze sušených hub nebo naopak zahustit strouhankou. Vše dobře promícháme, dáme do vymaštěného pekáče a ve středně vyhřáté troubě pečeme při170 °C cca 1 hodinu dozlatova. Správně upečený humák musí mít křupavou kůrku. Prochladlý vyklopíme a nakrájíme.
Celková doba přípravy: 2 hodiny
8 porcí
Hubník je tradiční štědrovečerní pokrm z Podkrkonoší . Na horách byly houby nazývány „masem lesa“ a lidé z nich dovedly připravovat rozličné a nevídané pokrmy. Vzhledem k tomu, že letos byla opravdu bohatá úroda hub, tak věřím, že v každé domácnosti je jich dostatek nasušených. I z tohoto důvodu uvádím tento recept. Věřte, až hubník, nebo chcete-li humák, jak se také tento pokrm nazývá, ochutnáte, jistě se stane součástí vašeho jídelníčku, a to nejen o Vánocích.
Kdo zachovává tradici a na Štědrý den nejí maso, není nic jednoduššího, než že se uzené z receptu vynechá a přidá se o něco více hub. Postup přípravy je stejný, jak je uvedeno.