Vánoční broskvičky

10.12.2021 10:10

Suroviny:

na těsto:

3 celá vejce

200 g moučkového cukru

200 g rostlinného tuku

600 g hladké mouky

1 kypřící prášek do pečiva

špetka soli

kůra i šťáva z ½ citrónu

 

Na náplň:

hrst mletých jader vlašských ořechů

vydlabané upečené těsto

100 g másla

70 g cukru

rum

trochu horké vody

marcipán

 

pikantní marmeláda

ovocný sirup nebo kořeněné červené víno

jemný krystalový cukr

 

Postup:

Vejce, cukr a tuk našleháme a přidáme mouku, promíchanou s kypřícím práškem a citrónovou kůru i šťávu. Rukama vypracujeme těsto, které necháme několik minut odpočinout. Potom z těsta tvoříme kuličky velikosti lískového nebo vlašského ořech, chceme-li broskve v reálné velikosti, tak vytvoříme kuličky velikosti pingpongového míčku. Klademe je na mírně pomaštěný pečící plech a ve středně vyhřáté troubě pečeme při 170 °C do růžova. Vychladlé polokoule pomocí lžičky nebo menšího nožíku na ploché části trochu vydlabeme. Drobečky, upotřebíme při přípravě náplně. Vzniklé důlky vyplníme pikantní marmeládou a krémem spojíme k sobě vždy 2 polokoule. Pro lepší chuť můžeme mezi dvě naplněné polokoule vložit plátek pravého marcipánu, který dobře přitiskneme.

Do misky nalijeme ovocný sirup a slepené cukroví v něm vykoupeme. Následně hned obalíme v jemném krystalovém cukru. Po zaschnutí uložíme. Toto pečivo vydrží i několik týdnů, jestliže je uloženo v chladu.

Příprava náplně:Vydlabané těsto rozdrtíme, přidáme mleté ořechy a pokapeme rumem, naředěným horkou vodou. Tuto hmotu přidáme do utřeného másla s cukrem. Dobře promícháme.

 

Celková doba přípravy cca 90 minut

80 – 110 ks (podle toho, jakou zvolíme velikost)

 

Přemýšlela jsem, jaké vánoční cukroví na dnešní relaci připravit. V současné době je na sociálních sítích, v časopisech, kalendářích, v televizi, ale i v rozhlase spousta receptů na vánoční pečivo. Je jich opravdu velké množství, některé jsou si podobné jako vejce vejci. Chtěla bych, aby naši posluchači zkusili a ochutnali něco trochu jiného a tak jsem pro ten dnešní recept sáhla do balkánské kuchyně, ale kořeny má zřejmě v kuchyni rakouské. Jde o vánoční broskvičky, na jejichž přípravu je právě nyní ten správný čas, aby se do Vánoc dobře proležely a změkly. Chtěla bych podotknout, že v receptu uvádím jako jednu z náplní marmeládu či džem. To platí v tom případě, že budeme dělat větší broskvičky. Jestliže uděláme maličké, tak nám postačí jen náplň krémová, marmeláda by se nám tam už nevešla. Ale na škodu to není.

No, a chce-li broskvičky ještě více „vyparádit“, uděláme jim se zelené marcipánky ještě sem tam nějaký lísteček.