Vanilkové rohlíčky

29.11.2019 12:00

Suroviny:

210 g másla

280 g polohrubé mouky

100 g mletých neloupaných mandlí nebo oříšků

70 g moučkového cukru

1 bílek

na obalení moučkový cukr promíchaný s vanilkovým

 

Postup:

Ze všech uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu ztuhnout. Pak z něj vytvoříme váleček, který nakrájíme na stejné kousky, ze kterých vytvarujeme malé rohlíčky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Ještě horké obalujeme v moučkovém a vanilkovém cukru.

Doba potřebná ke změknutí: 5 - 10 dnů

 

Vanilkové rohlíčky patří k tradičnímu vánočnímu pečivu. Vztahuje se k nim jedna zajímavá poznámka. Traduje se totiž, že vídeňští cukráři na počest vítězství nad osmanskými Turky začali s výrobou rohlíků a rohlíčků ve tvaru půlměsíce. Zda to je pravda nebo ne, těžko posoudit. Faktem zůstává, že vanilkové rohlíčky jsou stálicí na vánočním stole. Připravené podle tohoto receptu mají nejen vynikající chuť, ale také se dobře dělají, nelámou se ani neroztékají.

Léty ověřený recept, ke kterému není co dodat, lze ho jen doporučit.