Vanilkové rohlíčky
Suroviny:
210 g másla
280 g polohrubé mouky
100 g mletých neloupaných mandlí nebo oříšků
70 g moučkového cukru
1 bílek
na obalení moučkový cukr promíchaný s vanilkovým
Postup:
Ze všech uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu ztuhnout. Pak z něj vytvoříme váleček, který nakrájíme na stejné kousky, ze kterých vytvarujeme malé rohlíčky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Ještě horké obalujeme v moučkovém a vanilkovém cukru.
Doba potřebná ke změknutí: 5 - 10 dnů
Vanilkové rohlíčky patří k tradičnímu vánočnímu pečivu. Vztahuje se k nim jedna zajímavá poznámka. Traduje se totiž, že vídeňští cukráři na počest vítězství nad osmanskými Turky začali s výrobou rohlíků a rohlíčků ve tvaru půlměsíce. Zda to je pravda nebo ne, těžko posoudit. Faktem zůstává, že vanilkové rohlíčky jsou stálicí na vánočním stole. Připravené podle tohoto receptu mají nejen vynikající chuť, ale také se dobře dělají, nelámou se ani neroztékají.
Léty ověřený recept, ke kterému není co dodat, lze ho jen doporučit.