Valašské „frgály“
Suroviny:
500 g hladké mouky
120 g másla
100 g moučkového cukru
20 g droždí
200–250 ml mléka
2 žloutky
citrónová kůra, nastrouhaný muškátový oříšek
sůl
1 vejce na potření
tvarohová nádivka, švestková nebo hrušková povidla
strouhaný perník, drobenka
Postup:
Do hrnku rozdrobíme droždí, které rozetřeme s 1 lžící cukru. Přidáme 2 lžíce mouky, 4 lžíce vlažného mléka a vše rozmícháme, aby vzniklo řídké těsto. Povrch posypeme moukou a přikryté necháme na teplém místě kynout. Do mísy nasypeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, strouhanou citrónovou kůru a muškátový oříšek, sůl, rozpuštěné vlahé máslo a vše zaděláme vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky. Dobře promícháme a vypracujeme hladké těsto, které se nechytá mísy ani vařečky. Povrch posypeme moukou a na teplém místě necháme kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na cca 7 stejných kousků, ze kterých vytvoříme bochánky. Pod ubrouskem je necháme ještě asi 10 minut odpočinout. Potom z každého bochánku rozválíme tenká kola o průměru cca 30 cm. Jejich okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem. Celou plochu „frgálů“ potřeme silnější vrstvou některé ze zvolených pomazánek. Ve středně vyhřáté troubě pečeme při 170°C asi 20 minut. Upečené „frgály“ krájíme na dlouhé výseče v podobě klínů.
Celková doba přípravy cca 3 hodiny
7 ks
Připravujeme-li valašské vdolky s tvarohem, sypeme povrch nastrouhaným perníkem a říkáme jim „tvarožáky“. Naopak „trnčáky“ se mažou švestkovými povidly a sypou se máslovou drobenkou. Nejoblíbenější „hruščáky“ se připravují s pomazánkou ze sušených hrušek a sypou se také máslovou drobenkou. Krom toho můžeme použít čerstvé ovoce (borůvky, švestky, …). V každém případě jsou „frgály“, nebo jak se také říká „frngály“, vždy vynikající.