Uzené na švestkách
Suroviny:
750 g uzeného masa (krkovice, rolovaná plec,event. kýta)
3 plné PL švestkových povidel
2 – 3 PL medu
hrst sušených švestek
červené víno
citrónová kůra i šťáva
½ KL mleté skořice
3 mleté hřebíčky
podle potřeby trochu máslové jíšky
sůl
Postup:
Na několik hodin, nejlépe přes noc, namočíme sušené švestky do červeného vína. Uzené maso uvaříme do měkka. Měkké vyjmeme, nakrájíme na plátka a odložíme na teplé místo. Odlijeme si cca 800 ml vývaru, do kterého přidáme povidla, med, citrónovou kůru, namočené švestky i se zbylým vínem a všechno koření. Provaříme cca 10 minut. Podle potřeby zahustíme řídkou máslovou jíškou a znovu povaříme, tentokrát stačí 5 minut. Podle chuti dosolíme a ochutíme citrónovou šťávou. Omáčkou přelijeme plátky uzeného masa a podáváme s bramborovým knedlíkem a plátky citrónu.
Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny
4 porce
PL – polévková lžíce
KL – kávová lžička
U dnešního receptu mnohé posluchače napadne, že budeme připravovat uzené maso „na sladko“. Ale není to tak úplně pravda. Sice do dnešní omáčky patří med, ale ostatní ingredience jeho sladkost strhnou a dodají omáčce pikantnost. Zejména povidla, která mají ostřejší chuť a také víno. Solit budeme opatrně, protože vývar z uzeného masa bývá slaný dost.
Dnes vám předkládám jedno z mých oblíbených jídel. Pravda, dlouho mě trvalo, než jsem přišla na chuť kombinaci masa a ovoce či sladkého, ale nyní tyto pokrmy zařazuji do jídelníčku poměrně často. Doufám, že i posluchače dnešní recept zaujme.