Uzené na švestkách

24.01.2025 09:12

 

Suroviny:

750 g uzeného masa (krkovice, rolovaná plec,event. kýta)

3 plné PL švestkových povidel

2 – 3 PL medu

hrst sušených švestek

červené víno

citrónová kůra i šťáva

½ KL mleté skořice

3 mleté hřebíčky

podle potřeby trochu máslové jíšky

sůl

 

Postup:

Na několik hodin, nejlépe přes noc, namočíme sušené švestky do červeného vína. Uzené maso uvaříme do měkka. Měkké vyjmeme, nakrájíme na plátka a odložíme na teplé místo. Odlijeme si cca 800 ml vývaru, do kterého přidáme povidla, med, citrónovou kůru, namočené švestky i se zbylým vínem a všechno koření. Provaříme cca 10 minut. Podle potřeby zahustíme řídkou máslovou jíškou a znovu povaříme, tentokrát stačí 5 minut. Podle chuti dosolíme a ochutíme citrónovou šťávou. Omáčkou přelijeme plátky uzeného masa a podáváme s bramborovým knedlíkem a plátky citrónu.

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny

4 porce

 

PL – polévková lžíce

KL – kávová lžička

 

 

U dnešního receptu mnohé posluchače napadne, že budeme připravovat uzené maso „na sladko“. Ale není to tak úplně pravda. Sice do dnešní omáčky patří med, ale ostatní ingredience jeho sladkost strhnou a dodají omáčce pikantnost. Zejména povidla, která mají ostřejší chuť a také víno. Solit budeme opatrně, protože vývar z uzeného masa bývá slaný dost.

Dnes vám předkládám jedno z mých oblíbených jídel. Pravda, dlouho mě trvalo, než jsem přišla na chuť kombinaci masa a ovoce či sladkého, ale nyní tyto pokrmy zařazuji do jídelníčku poměrně často. Doufám, že i posluchače dnešní recept zaujme.

 


Tvorba www stránek zdarma Webnode