Uzená kuřecí stehna se švestkovou omáčkou
Suroviny:
4 uzená kuřecí stehna
Na omáčku:
250 g sušených švestek bez pecek
200 ml suchého červeného vína
špetka mleté skořice
cca 2 lžíce cukru
šťáva a kůra z dobře omytého citrónu
podle chuti polévkové koření nebo
worcesterská omáčka
sůl
Na jíšku:
40 g másla
30 g hladké mouky
Postup:
Nejprve do vína namočíme omyté sušené švestky a necháme je nabobtnat. Uzená kuřecí stehna omyjeme, vložíme do nádoby a zalijeme cca 500 ml vody. Přiklopíme poklicí a vaříme cca 15 - 20 minut. Měkká kuřecí stehna odložíme stranou. Do vývaru přidáme nabobtnalé švestky i s vínem a necháme je rozvařit. To trvá cca 10 minut. Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, kterou přidáme ke švestkovému rozvaru a povaříme zhruba 2 minuty. Potom omáčku prolisujeme, osladíme, ochutíme skořicí, citrónovou kůrou i šťávou, worcesterskou omáčkou nebo polévkovým kořením, osolíme a ještě krátce povaříme.
Před podáváním přelijeme uzená kuřecí stehna omáčkou. Pokrm podáváme teplý.
Vhodnou přílohou jsou kynuté, bramborové nebo chlupaté knedlíky.
celková doba přípravy cca 50 minut
4 porce
Chutný a lehký pokrm, který potěší. Věřím, že se jistě stane součástí našeho jídelníčku.
Jemná chuť masa v něm příjemně kontrastuje s mírně pikantní omáčkou.
Omáčku, připravenou podle tohoto receptu lze použít i k vařenému vepřovému masu.