Uzená kuřecí stehna se švestkovou omáčkou

09.08.2019 23:45

 Suroviny:

4 uzená kuřecí stehna

 

Na omáčku:

250 g sušených švestek bez pecek

200 ml suchého červeného vína

špetka mleté skořice

cca 2 lžíce cukru

šťáva a kůra z dobře omytého citrónu

podle chuti polévkové koření nebo

worcesterská omáčka

sůl

 

Na jíšku:

40 g másla

30 g hladké mouky

 

Postup:

Nejprve do vína namočíme omyté sušené švestky a necháme je nabobtnat. Uzená kuřecí stehna omyjeme, vložíme do nádoby a zalijeme cca 500 ml vody. Přiklopíme poklicí a vaříme cca 15 - 20 minut. Měkká kuřecí stehna odložíme stranou. Do vývaru přidáme nabobtnalé švestky i s vínem a necháme je rozvařit. To trvá cca 10 minut. Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, kterou přidáme ke švestkovému rozvaru a povaříme zhruba 2 minuty. Potom omáčku prolisujeme, osladíme, ochutíme skořicí, citrónovou kůrou i šťávou, worcesterskou omáčkou nebo polévkovým kořením, osolíme a ještě krátce povaříme.

Před podáváním přelijeme uzená kuřecí stehna omáčkou. Pokrm podáváme teplý.

Vhodnou přílohou jsou kynuté, bramborové nebo chlupaté knedlíky.

 

celková doba přípravy cca 50 minut

4 porce

 

Chutný a lehký pokrm, který potěší. Věřím, že se jistě stane součástí našeho jídelníčku.

Jemná chuť masa v něm příjemně kontrastuje s mírně pikantní omáčkou.

 

Omáčku, připravenou podle tohoto receptu lze použít i k vařenému vepřovému masu.