Tvarohové křupinky
Suroviny:
250 g měkkého tvarohu
250 g hladké mouky
250 g másla
špetka soli
hustější pikantní marmeláda
moučkový cukr na obalení nebo pocukrování
Postup:
Z tvarohu, mouky, másla a soli připravíme těsto, které necháme cca 1 hodinu v chladničce odpočinout. Potom z těsta vyválíme plát asi 3 mm silný a rádýlkem nebo nožem ho rozkrájíme na čtverce o straně cca 8 – 10 cm nebo použijeme tvořítko na šátečky či pirožky. To vřele doporučuji, protože práce s ním je daleko jednodušší a výsledek je báječný. Na každou vykrojenou plochu dáme do středu trochu marmelády, dobře ozavřeme a v horké troubě při 180°C upečeme do růžova. Marmelády nedáváme příliš mnoho, aby při pečení navytékala. Horké křupinky buď obalujeme v moučkovém cukru nebo je jen stačí pocukrovat.
Celková doba přípravy cca 2 hodiny (včetně doby na odpočinutí těsta)
Na tvarohových křupinkách jsme vyrostli, pekly se u nás dost často a byly doménou naší prababičky Bětky. Někdy se z tohoto tvarohového těsta připravovala jablíčka v županu, jindy zase takové zvláštní pečivo, kterému prababička říkala „krachle“. To si těsto rozdělila na malé kousky a každý vyválela v krystalovém cukru. Při pečení se krachle krásně nafoukly a cukr na nich mírně zkaramelizoval. Nejlepší byly ještě teplé nebo alespoň vlažné. Myslím, že nic nebrání tomu si všechno toto pečivo připravit. Není náročné jak na přípravu, čas, ani nás příliš ekonomicky nezatíží.
Ještě malá poznámka na závěr. Před nedávným časem jsem se na internetu dočetla, že se dá vařit a péct modrně, rychle a hlavně zdravě. Co myslíte, že tam bylo uvedeno. Ano, tušíte správně, byl tam recept na toto tvarohové těsto, ze kterého tam některá moderní hospodyňka upekla štúdl. Jak už dávno říkám, vše podstatné už bylo, zejména v české gastronomii, objeveno.