Třešňový nebo višňový nářez

30.06.2016 09:20

Suroviny:

½ kg tmavých zralých třešní nebo

1 větší sklenice višňového kompotu (720 ml)

3 vejce

400 g měkkého tvarohu

4 polévkové lžíce pískového cukru

3 housky nebo rohlíky

100 ml mléka

špetka soli

 

máslo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáče

 

Postup:

Nejprve nakrájíme rohlíky na drobné kostičky a přelijeme je mlékem. Promícháme a necháme chvilku stát, aby se mléko vsáklo. Oprané a stopek zbavené třešně či kompotované višně dáme na síto a necháme je okapat. Tvaroh utřeme se žloutky a cukrem, přidáme nasáklé rohlíky, okapané ovoce a tuhý sníh ze tří bílků. Vše dobře, ale zlehka promícháme, a touto směsí naplníme máslem vymazaný a strouhankou vysypaný pekáček nebo zapékací mísu. V předehřáté troubě pečeme při cca 160 °C 40 minut. Upečený nákyp nakrájíme na porce a podáváme teplý nebo studený. V obou případech je výborný, navíc málo kalorický, výživný, jednoduchý a rychlý.

 

Celková doba přípravy cca 45 minut

4 porce

 

Třešně nebo višně, toto ovoce našich zahrádek pomalu mizí. Jak ze zahrad, tak z jídelníčku. Nahrazují je nehorázně drahé dovozové třešně, jejichž původ je leckdy neznámý a nejasný. Využijme raději ovoce, které se vypěstuje u nás, na nějž jsme zvyklí a tolerujme hosty, kterým jsou třešně vítanou pochoutkou. Abychom se těchto nezvaných jedlíků třešní zbavili, namočme třešně na chvíli do mírně slané vody. To se nezvaným strávníkům nelíbí, opustí hodovní plody a vyplavou na povrch. Pak máme jistotu, že budeme jedinými konzumenty.