Třešňová bublanina z třeného těsta
Suroviny:
4 vejce
200 g másla
150 g moučkového cukru
400 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
cca 200 ml mléka nebo sladké smetany
třešně
tuk a hrubá mouka na vymaštění a vysypání pekáče
Postup:
Nejprve utřeme nebo v robotu zpracujeme cukr a máslo. Postupně přidáváme celá vejce. Do dobře utřené hmoty přidáme mouku, promíchanou s kypřícím práškem a mléko nebo smetanu. Zamícháme a nalijeme do pekáče nebo plechu s vyšším okrajem, předem vymazaného tukem a vysypaného hrubou moukou. Těsto rovnoměrně rozetřeme po celé ploše a hustě posázíme omytými, osušenými a v hrubé mouce obalenými třešněmi. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 160°C asi 35 minut. Studenou bublaninu nakrájíme na porce, pocukrujeme nebo polijeme ovocnou šťávou.
Celková doba přípravy cca 1 hodina
Oblíbený sezónní moučník, kterým dozajista nikdo nepohrdne. Když je na stole bublanina z čerstvých třešní nebo višní, je to jasná známka toho, že jsou za dveřmi prázdniny a dovolené. Možná i právě z těchto důvodů je bublanina oblíbená u dětí i dospělých. U dětí možná i proto, jak krásně a na cíl se dá s peckami třešní „střílet.“Cílem se rozumí kdokoliv a cokoliv.