Treska s citrónovou omáčkou

09.07.2021 08:56

Suroviny:

600 g filetů z čerstvé tresky (možno použít i mraženou rybu)

sůl

100 g strouhanky

100 g másla

Na omáčku:

50 g másla

30 g hladké mouky

2 dl sladké smetany

mletý bílý pepř

kůra i šťáva z 1 citrónu

sůl

 

Postup:

Nejprve připravíme omáčku. V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme nastrouhanou kůru z dobře omytého citrónu a mouku, kterou necháme zpěnit. Za stálého míchání přilijeme citrónovou šťávu a potom smetanu. Osolíme, podle chuti okořeníme mletým bílým pepřem a povaříme asi 1 minutu. Do jiné nádoby nalijeme cca 1 dl vody, vložíme do ní osolené filety z tresky a pod poklicí dusíme cca 7 minut. Měkkou tresku opatrně přeneseme na mísu, polijeme ji připravenou omáčkou a posypeme na másle osmaženou strouhankou. Podáváme obložené čerstvou zeleninou a plátky citrónu.

 

Příloha: brambory v různých úpravách, zeleninové saláty

 

Celková doba přípravy cca 25 minut

4 porce

 

Šetrná úprava ryby, při níž vynikne jemná chuť masa. Na druhé straně by se ale někomu mohl zdát pokrm fádní, proto je zvýrazněný citrónovou omáčkou. Přípravu tohoto pokrmu jsem čerpala z řecké kuchyně.

Při konzumaci nezapomeňte na výborné bílé víno. Doporučuji naše Rulandské šedé nebo Ryzlink vlašský.

 

 


Vytvořte si web zdarma! Webnode