Treska s citrónovou omáčkou
Suroviny:
600 g filetů z čerstvé tresky (možno použít i mraženou rybu)
sůl
100 g strouhanky
100 g másla
Na omáčku:
50 g másla
30 g hladké mouky
2 dl sladké smetany
mletý bílý pepř
kůra i šťáva z 1 citrónu
sůl
Postup:
Nejprve připravíme omáčku. V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme nastrouhanou kůru z dobře omytého citrónu a mouku, kterou necháme zpěnit. Za stálého míchání přilijeme citrónovou šťávu a potom smetanu. Osolíme, podle chuti okořeníme mletým bílým pepřem a povaříme asi 1 minutu. Do jiné nádoby nalijeme cca 1 dl vody, vložíme do ní osolené filety z tresky a pod poklicí dusíme cca 7 minut. Měkkou tresku opatrně přeneseme na mísu, polijeme ji připravenou omáčkou a posypeme na másle osmaženou strouhankou. Podáváme obložené čerstvou zeleninou a plátky citrónu.
Příloha: brambory v různých úpravách, zeleninové saláty
Celková doba přípravy cca 25 minut
4 porce
Šetrná úprava ryby, při níž vynikne jemná chuť masa. Na druhé straně by se ale někomu mohl zdát pokrm fádní, proto je zvýrazněný citrónovou omáčkou. Přípravu tohoto pokrmu jsem čerpala z řecké kuchyně.
Při konzumaci nezapomeňte na výborné bílé víno. Doporučuji naše Rulandské šedé nebo Ryzlink vlašský.