Tradiční velikonoční hlavička
Suroviny:
500 g vepřového masa z plecka nebo libový bůček
400 g vařeného uzeného masa mírně prorostlého
10 vajec
10 rohlíků nebo housek
vývar z vepřového masa
muškátový oříšek
sůl
kontryhel, mladé kopřivy, petrželka
1 malý pórek
2 lžíce másla
sádlo na vymazání
Postup:
Rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky a zalijeme je vepřovým vývarem. Potom k nim přidáme žloutky, na kostičky nakrájené vepřové i uzené maso, sůl, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, rozsekané bylinky, najemno nakrájený a na másle krátce podušený pórek a vše dobře promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který do směsi lehce vmícháme. Do sádlem vymazaného pekáče rozestřeme nádivku a v předehřáté troubě pečeme při 170 °C cca 1 hodinu. Prochladlou nádivku vyklopíme a nakrájíme na řezy.
Příloha: nakládaná zelenina, saláty z čerstvé zeleniny
Celková doba přípravy: 2 hodiny
8 porcí
Bez nádivky neboli hlavičky, jak se nádivce také říká, si Velikonoce lze jen těžko představit. Důležitou roli v ní hrají bylinky. Nejenom že nádivku chutně okoření, ale dodají tělu po dlouhé zimě sílu, protože jsou plné vitamínů. Poslední roky přidávám i pórek, který svou vůni, zvýrazněnou máslem, osvěží chuť nádivky.