Tradiční velikonoční hlavička

15.04.2022 09:37

 

Suroviny:

500 g vepřového masa z plecka nebo libový bůček

400 g vařeného uzeného masa mírně prorostlého

10 vajec

10 rohlíků nebo housek

vývar z vepřového masa

muškátový oříšek

sůl

kontryhel, mladé kopřivy, petrželka

1 malý pórek

2 lžíce másla

sádlo na vymazání

 

Postup:

Rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky a zalijeme je vepřovým vývarem. Potom k nim přidáme žloutky, na kostičky nakrájené vepřové i uzené maso, sůl, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, rozsekané bylinky, najemno nakrájený a na másle krátce podušený pórek a vše dobře promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který do směsi lehce vmícháme. Do sádlem vymazaného pekáče rozestřeme nádivku a v předehřáté troubě pečeme při 170 °C cca 1 hodinu. Prochladlou nádivku vyklopíme a nakrájíme na řezy.

Příloha: nakládaná zelenina, saláty z čerstvé zeleniny

 

Celková doba přípravy: 2 hodiny

8 porcí

 

Bez nádivky neboli hlavičky, jak se nádivce také říká, si Velikonoce lze jen těžko představit. Důležitou roli v ní hrají bylinky. Nejenom že nádivku chutně okoření, ale dodají tělu po dlouhé zimě sílu, protože jsou plné vitamínů. Poslední roky přidávám i pórek, který svou vůni, zvýrazněnou máslem, osvěží chuť nádivky.