Těstoviny se zelím a pórkový salát s jablky
Suroviny:
400 g těstovin
1 lžíce olivového oleje
400 g bílého hlávkového zelí
250 g slaniny
1 cibule
1 lžíce oleje
kmín, mletý pepř, sůl
Postup:
Očištěné zelí nakrájíme na nudličky, oloupanou cibuli najemno a slaninu na kostičky cca 5x5 mm. V kastrolu rozpálíme olej, opečeme na něm slaninu a cibuli. Přidáme nakrájené zelí, osolíme a dusíme cca 10-15 minut. Těstoviny uvaříme ve slané vodě s přídavkem olivového oleje. Měkké slijeme, prolijeme studenou vodou a okapané vmícháme k zelí. Dosolíme, opepříme, okmínujeme, prohřejeme a podáváme jako samostatný pokrm se saláty z čerstvé zeleniny.
Celková doba přípravy 30 minut
4 porce
Pórkový salát s jablky
Suroviny:
150 g pórku
150 g jablek
100 g majonézy
citrónová šťáva, cukr, sůl
několik listů hlávkového salátu
Postup:
Očištěný pórek nakrájíme na tenká kolečka, oloupaná jablka na nudličky. Majonézu ochutíme citrónovou šťávou, cukrem, osolíme, promícháme a smícháme s pórkem a jablky. Podáváme vychlazené na listech hlávkového salátu.
Celková doba přípravy cca 10 minut
4 porce
Poznámka: místo majonézy můžeme použít bílý jogurt nebo zakysanou smetanu. Lze též použít všechny uvedené suroviny ve vhodné a vyhovující kombinaci.