Těstoviny se zelím a pórkový salát s jablky

22.05.2014 20:09

Suroviny:  

400 g těstovin

1 lžíce olivového oleje

400 g bílého hlávkového zelí

250 g slaniny

1 cibule

 1 lžíce oleje

 kmín, mletý pepř, sůl

 

Postup:      

Očištěné zelí nakrájíme na nudličky, oloupanou cibuli najemno a slaninu na kostičky cca 5x5 mm. V kastrolu rozpálíme olej, opečeme na něm slaninu a cibuli. Přidáme nakrájené zelí, osolíme a dusíme cca 10-15 minut. Těstoviny uvaříme ve slané vodě s přídavkem olivového oleje. Měkké slijeme, prolijeme studenou vodou a okapané vmícháme k zelí. Dosolíme, opepříme, okmínujeme, prohřejeme a podáváme jako samostatný pokrm se saláty z čerstvé zeleniny.

 

Celková doba přípravy 30 minut

4 porce

 

Pórkový salát s jablky

 

Suroviny:

150 g pórku

150 g jablek

100 g majonézy

citrónová šťáva, cukr, sůl

několik listů hlávkového salátu

 

Postup:

Očištěný pórek nakrájíme na tenká kolečka, oloupaná jablka na nudličky. Majonézu ochutíme citrónovou šťávou, cukrem, osolíme, promícháme a smícháme s pórkem a jablky. Podáváme vychlazené na listech hlávkového salátu.

 

Celková doba přípravy cca 10 minut

4 porce

 

Poznámka: místo majonézy můžeme použít bílý jogurt nebo zakysanou smetanu. Lze též použít všechny uvedené suroviny ve vhodné a vyhovující kombinaci.