Těstoviny se zeleninovou omáčkou
Suroviny:
500 g těstovin
2 menší cukety
1 cibule
3 lžíce oleje
2 čerstvé papriky
2 velká masitá rajčata
1 kostka masoxu
3 stroužky česneku (podle chuti může být i více)
mletý pepř
čerstvý tymián (event. sušený)
sůl
na posypání nastrouhaný tvrdý sýr
petrželka
4 – 6 plátků šunky na ozdobení
Postup:
Podle návodu dáme vařit oblíbené těstoviny a než se uvaří, připravíme omáčku.
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěnou a na nudličky nakrájenou papriku, na kostičky nakrájenou oloupanou cuketu zbavenou semínek. Přikryté poklicí dusíme 10 minut. Potom ke směsi přidáme oloupaná, na plátky nebo na kostičky nakrájená rajčata a masox. Okořeníme lístky bazalky, mletým pepřem, utřeným česnekem, promícháme a dusíme ještě asi 5 – 10 minut. Je-li třeba, podlijeme malým množstvím vody a dosolíme. Hotovou omáčkou polijeme uvařené těstoviny, bohatě posypeme strouhaným sýrem a najemno nakrájenou petrželkou a ozdobíme kornoutkem šunky.
Poznámka: Tuto omáčku můžeme použít také jako pikantní přílohu místo hořčice k masu či uzenině.
Celková doba přípravy cca 30 minut
4 – 6 porcí