Těstoviny se zeleninovou omáčkou

05.06.2014 12:32

Suroviny:

500 g těstovin

2 menší cukety

1 cibule

3 lžíce oleje

2 čerstvé papriky

2 velká masitá rajčata

1 kostka masoxu

3 stroužky česneku (podle chuti může být i více)

mletý pepř

čerstvý tymián (event. sušený)

sůl

 

na posypání nastrouhaný tvrdý sýr

petrželka

4 – 6 plátků šunky na ozdobení

 

Postup:

Podle návodu dáme vařit oblíbené těstoviny a než se uvaří, připravíme omáčku.

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěnou a na nudličky nakrájenou papriku, na kostičky nakrájenou oloupanou cuketu zbavenou semínek. Přikryté poklicí dusíme 10 minut. Potom ke směsi přidáme oloupaná, na plátky nebo na kostičky nakrájená rajčata a masox. Okořeníme lístky bazalky, mletým pepřem, utřeným česnekem, promícháme a dusíme ještě asi 5 – 10 minut. Je-li třeba, podlijeme malým množstvím vody a dosolíme. Hotovou omáčkou polijeme uvařené těstoviny, bohatě posypeme strouhaným sýrem a najemno nakrájenou petrželkou a ozdobíme kornoutkem šunky.

 

Poznámka: Tuto omáčku můžeme použít také jako pikantní přílohu místo hořčice k masu či uzenině.

 

Celková doba přípravy cca 30 minut

4 – 6 porcí