Těstovinové hnízdo s masovou náplní

30.08.2024 09:08

Suroviny:

400 g libového vepřového masa (kýta, plecko)

1 lžíce sádla nebo oleje

1 cibule

1 menší pórek

1 větší kapie (může být i nakládaná)

1 pálivá paprička (podle chuti)

1 lžička kořící směsi na vepřové maso nebo jiná oblíbená směs

worchesterská omáčka

mletý pepř, sůl

 

450 g suchých těstovin – široké nudle

1 lžíce másla

70 g parmezánu

svazek petrželky

trochu ořechů na posypání (pistácie, vlašské ořechy, lískové oříšky, buráky)

sůl

 

Postup:

Očistěné maso nakrájíme na nudličky, cibuli na plátky, papriky na proužky, pórek na kolečka. V rozpáleném tuku necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme maso a chvíli ho restujeme. Pak osolíme, okořeníme a mírně podlijeme vodou. Když je maso téměř měkké, to trvá jen pár minut, přidáme nakrájenou zeleninu a krátce podusíme. Zelenina nesmí být příliš měkká, rozvařená už vůbec ne! Nakonec dochutíme worchesterskou omáčkou. Promícháme a stáhneme z tepelného zdroje.

Těstoviny uvaříme podle návodu. Uvařené slijeme, vmícháme máslo, nahrubo nastrouhaný sýr a najemno nakrájenou petrželku. Dobře promícháme. Na talíři nebo v misce vytvoříme z těstovin „hnízdo“ a do jeho středu vkusně upravíme masovou směs. Na závěr posypeme těstoviny nahrubo nasekanými ořechy. Podáváme s čerstvou zeleninou.

 

Celková doba přípravy do 35 minut

4 porce

 

 

Věřím, že posluchačům, stejně jako mně, baví v těchto dnech vařit rychle, bez zbytečně dlouhého stání v kuchyni. Dnešní recept je toho příkladem. I když je to dneska opravdová „rychlovka“ , neznamená, že bychom jídlo nějak ošidili. Naopak. Vždyť maso, zelenina, těstoviny, to je kombinace, která nezklame. V krátkém čase vykouzlíme z málo surovin velkou dobrotu.