Těstovinové hnízdo s masovou náplní
Suroviny:
400 g libového vepřového masa (kýta, plecko)
1 lžíce sádla nebo oleje
1 cibule
1 menší pórek
1 větší kapie (může být i nakládaná)
1 pálivá paprička (podle chuti)
1 lžička kořící směsi na vepřové maso nebo jiná oblíbená směs
worchesterská omáčka
mletý pepř, sůl
450 g suchých těstovin – široké nudle
1 lžíce másla
70 g parmezánu
svazek petrželky
trochu ořechů na posypání (pistácie, vlašské ořechy, lískové oříšky, buráky)
sůl
Postup:
Očistěné maso nakrájíme na nudličky, cibuli na plátky, papriky na proužky, pórek na kolečka. V rozpáleném tuku necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme maso a chvíli ho restujeme. Pak osolíme, okořeníme a mírně podlijeme vodou. Když je maso téměř měkké, to trvá jen pár minut, přidáme nakrájenou zeleninu a krátce podusíme. Zelenina nesmí být příliš měkká, rozvařená už vůbec ne! Nakonec dochutíme worchesterskou omáčkou. Promícháme a stáhneme z tepelného zdroje.
Těstoviny uvaříme podle návodu. Uvařené slijeme, vmícháme máslo, nahrubo nastrouhaný sýr a najemno nakrájenou petrželku. Dobře promícháme. Na talíři nebo v misce vytvoříme z těstovin „hnízdo“ a do jeho středu vkusně upravíme masovou směs. Na závěr posypeme těstoviny nahrubo nasekanými ořechy. Podáváme s čerstvou zeleninou.
Celková doba přípravy do 35 minut
4 porce
Věřím, že posluchačům, stejně jako mně, baví v těchto dnech vařit rychle, bez zbytečně dlouhého stání v kuchyni. Dnešní recept je toho příkladem. I když je to dneska opravdová „rychlovka“ , neznamená, že bychom jídlo nějak ošidili. Naopak. Vždyť maso, zelenina, těstoviny, to je kombinace, která nezklame. V krátkém čase vykouzlíme z málo surovin velkou dobrotu.