Sýrové opojení
1. Plněný Hermelín
Suroviny:
2 ks sýra Hermelín nebo Vltavín
100 g Lučiny
2 lžíce pomazánkového másla
1 lžička naloženého zeleného pepře
1 lžička kaparů
50 g salámu typu Herkules
1 lžička oleje
petrželka
sůl
Postup:
Sýr vodorovně rozpůlíme a lžičkou opatrně vydlabeme vnitřní část tak, aby vznikly 4 mističky. Lučinu, pomazánkové máslo a olej našleháme. Salám, vydlabaný vnitřek sýrů kapary, zelený pepř a petrželku jemně nakrájíme a vmícháme do našlehané hmoty. Podle chuti osolíme. Hermelínové misky naplníme připravenou pomazánkou. Před podáváním ozdobíme dle vlastní fantazie. Vhodnou přílohou je tmavý chléb.
Obměna: Místo salámu můžeme použít 70 g nahrubo nasekaných jader vlašských ořechů. Zdobíme hroznovým vínem nebo jiným ovocem.
Celková doba přípravy cca 20 minut
2. Pomazánka z lučiny
Suroviny:
2 ks lučiny
100 g uzeného lososa (konzerva v oleji)
bílý pepř
sůl podle potřeby
Postup:
Všechny uvedené suroviny našleháme i s olejem z konzervy, a mažeme na plátky chleba, na paštičky z listového těsta nebo na slané sušenky.
Poznámka:
Místo lososa lze použít také tuňáka nebo nasekané olivy. Nebo lze pomazánku ochutit rajčatovým protlakem a bazalkou. Možností je hodně.
Celková doba přípravy cca 20 minut