Sýrové opojení

04.10.2012 21:44

 

1.     Plněný Hermelín

 

Suroviny:

2 ks sýra Hermelín nebo Vltavín

100 g Lučiny

2 lžíce pomazánkového másla

1 lžička naloženého zeleného pepře

1 lžička kaparů

50 g salámu typu Herkules

1 lžička oleje

petrželka

sůl

 

Postup:

Sýr vodorovně rozpůlíme a lžičkou opatrně vydlabeme vnitřní část tak, aby vznikly 4 mističky. Lučinu, pomazánkové máslo a olej našleháme. Salám, vydlabaný vnitřek sýrů kapary, zelený pepř a petrželku jemně nakrájíme a vmícháme do našlehané hmoty. Podle chuti osolíme. Hermelínové misky naplníme připravenou pomazánkou. Před podáváním ozdobíme dle vlastní fantazie. Vhodnou přílohou je tmavý chléb.

Obměna: Místo salámu můžeme použít 70 g nahrubo nasekaných jader vlašských ořechů. Zdobíme hroznovým vínem nebo jiným ovocem. 

 

Celková doba přípravy cca 20 minut

 

2.     Pomazánka z lučiny

 

Suroviny:

2 ks lučiny

100 g uzeného lososa (konzerva v oleji)

bílý pepř

sůl podle potřeby

 

Postup:

Všechny uvedené suroviny našleháme i s olejem z konzervy, a mažeme na plátky chleba, na paštičky z listového těsta nebo na slané sušenky.

Poznámka: 

Místo lososa lze použít také tuňáka nebo nasekané olivy. Nebo lze pomazánku ochutit rajčatovým protlakem a bazalkou. Možností je hodně.

 

Celková doba přípravy cca 20 minut