Svíčková sekaná – recept z r. 1910

01.02.2018 22:43

Suroviny:

750 g mletého masa (vepřové i hovězí)

1 houska

trochu mléka na zvlhčení

1 cibule

50 g špeku

2 vejce

1 bílek

nastrouhaná kůra z poloviny citrónu

mletý pepř

1 lžička mletého zázvoru

sůl

Na omáčku:

40 g másla

1 cibule

50 g slaniny

6 kuliček pepře

2 bobkové listy

3 lžíce mouky

400 ml masového vývaru

 

Postup:

Nakrájenou housku zvlhčíme mlékem. Cibuli a špek nakrájíme na kostičky a krátce orestujeme. Do mísy dáme mleté maso, přidáme zvlhčenou housku, orestovanou cibulku se špekem, vejce, citrónovou kůru, zázvor, mletý pepř, sůl a vše dobře propracujeme. Hmotu rozdělíme na dvě poloviny. Z každé vytvarujeme váleček. Povrch pomažeme bílkem a dáme péci do vyhřáté trouby. Pečeme při cca 170°C do zlatavého zbarvení. Upečenou sekanou necháme chvilku prochladnout. Pak ji nakrájíme na plátky, úhledně narovnáme na mísu a přelijeme omáčku.

Příprava omáčky: V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme nadrobno nakrájenou slaninu a cibuli, zaprášíme moukou a necháme zrůžovět. Poté za stálého míchání přiléváme studený vývar. Přidáme všechno koření a pomalu povaříme asi 10 minut. Hotovou omáčku přecedíme.

 

Příloha: vařené brambory, kompot, okurkový salát

Celková doba přípravy cca 1 ¾ hodiny

6 porcí

 

 

Obměna: Při přípravě omáčky můžeme použít i kořenovou zeleninu. Hotovou omáčku propasírujeme a zalijeme smetanou. V tomto případě podáváme s kynutým knedlíkem.

Starý recept, který má co říci i v dnešní době. Kvalitní mleté maso je velmi vhodnou surovinou při přípravě poměrně rychlých a hlavně chutných pokrmů.

Pamatuji se, že sekaná svíčková byla velmi oblíbeným jídlem mého táty. Vyprávěl, že ji dovedla jeho babička připravit tak chutně, že ji vařila vždy ve velkém, protože se na ni sjížděla celá rozvětvená rodina.