Svíčková na smetaně
Suroviny:
1 kg zadního hovězího masa
100 g slaniny
70 g sádla
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
2 cibule
1 lžička cukru
1 lžíce plnotučné hořčice
10 kuliček pepře
10 kuliček nového koření
2 bobkové listy
špetka tymiánu
mletý pepř
sůl
vývar
citrónová šťáva
cukr
Na zahuštění:
300 ml kysané smetany
250 ml sladké smetany
3 lžíce hladké mouky
Na ozdobení:
citrón
brusinkový kompot
Postup:
Odblaněné, omyté a osušené maso prošpikujeme po vlákně slaninou, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. V kastrolu rozpálíme sádlo a zpěníme v něm drobně nakrájenou cibuli. Přidáme hořčici, cukr a zamícháme.
Do tohoto základu vložíme maso a ze všech stran ho krátce opečeme. Potom přidáme očištěnou a na kostičky nakrájenou zeleninu, veškeré koření, podlijeme trochou vývaru a pod pokličkou zvolna dusíme do změknutí. Během dušení maso několikrát obrátíme a je-li potřeba, podlijeme vývarem. Měkké maso vyjmeme, koření odstraníme, zeleninu propasírujeme a vrátíme do kastrolu. Zavaříme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku. Na mírném ohni povaříme asi 5 minut. Podle chuti přidáme citrónovou šťávu, cukr a sůl.
Maso nakrájíme a vrátíme do omáčky. Před podáváním ozdobíme plátkem citrónu a brusinkovým kompotem.
Příloha: kynutý nebo houskový knedlík
Doba přípravy 40 minut
Doba vaření: 1,5–2 hodiny
O tento pokrm se vedou spory, zda pochází z české nebo z rakouské kuchyně. Podle mého, jde o pokrm ryze český, který nechyběl a ani dodnes nechybí na žádném jídelním lístku restaurací. Ať již v restauracích vyšší cenové skupiny, či v obyčejných hospodách. Neexistuje jedna jediná chuť tohoto pokrmu, každý kuchař v něm má svůj osobitý podpis.