Svěží citronové řezy

05.07.2024 09:25

Suroviny:

Na těsto:

6 vajec

220 g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

300 g polohrubé mouky

1 lžička prášku do pečiva

citronová kůra

Na krém:

2 – 3 citrony

voda

150 g cukru

2 lžičky másla

1 vanilkový pudink

1 žloutek

 

tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu

 

Postup:

Celá vejce, vanilkový i moučkový cukr našleháme do husté pěny. Pak lehce vmícháme mouku, promíchanou s kypřícím práškem. Těsto nalijeme do tukem vymazaného a moukou vysypaného plechu s vyšším okrajem. Pečeme se středně vyhřáté troubě při 160°C (horkovzdušná trouba) do růžova, maximálně 20 minut.

Upečený korpus vyklopíme na podložku a necháme ho důkladně vystydnout. Studený podélně rozkrojíme a naplníme krémem. Hotový moučník necháme vychladit a potom ho nakrájíme na jednotlivé porce. Před podáváním pocukrujeme a event. dozdobíme např. plátky citronu a limetky.

Příprava krému: Z citronů vymačkáme šťávu a doplníme ji studenou vodou na objem 500 ml. Přidáme cukr, žloutek, pudinkový prášek a máslo. Důkladně promícháme a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.

Obměna: Z upečeného korpusu nakrájíme řezy, úhledně je složíme na talířky, pocukrujeme a přelijeme vlažným krémem. Podle své fantazie ozdobíme.

 

Celková doba přípravy cca 45 minut

16 – 20 ks

 

Je horko, moc se nám nechce stát u trouby, ale přesto máme chuť na něco sladkého. Nabízí se zmrzlina, ale co takový osvěžující řez s příjemně nakyslým krémem? Myslím, že to by mohlo být to pravé pro letní horké dny. Navíc jde o rychlý a nenáročný recept.