Svěží citronové řezy
Suroviny:
Na těsto:
6 vajec
220 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
300 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
citronová kůra
Na krém:
2 – 3 citrony
voda
150 g cukru
2 lžičky másla
1 vanilkový pudink
1 žloutek
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
Postup:
Celá vejce, vanilkový i moučkový cukr našleháme do husté pěny. Pak lehce vmícháme mouku, promíchanou s kypřícím práškem. Těsto nalijeme do tukem vymazaného a moukou vysypaného plechu s vyšším okrajem. Pečeme se středně vyhřáté troubě při 160°C (horkovzdušná trouba) do růžova, maximálně 20 minut.
Upečený korpus vyklopíme na podložku a necháme ho důkladně vystydnout. Studený podélně rozkrojíme a naplníme krémem. Hotový moučník necháme vychladit a potom ho nakrájíme na jednotlivé porce. Před podáváním pocukrujeme a event. dozdobíme např. plátky citronu a limetky.
Příprava krému: Z citronů vymačkáme šťávu a doplníme ji studenou vodou na objem 500 ml. Přidáme cukr, žloutek, pudinkový prášek a máslo. Důkladně promícháme a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.
Obměna: Z upečeného korpusu nakrájíme řezy, úhledně je složíme na talířky, pocukrujeme a přelijeme vlažným krémem. Podle své fantazie ozdobíme.
Celková doba přípravy cca 45 minut
16 – 20 ks
Je horko, moc se nám nechce stát u trouby, ale přesto máme chuť na něco sladkého. Nabízí se zmrzlina, ale co takový osvěžující řez s příjemně nakyslým krémem? Myslím, že to by mohlo být to pravé pro letní horké dny. Navíc jde o rychlý a nenáročný recept.