Švestky v peřině
Suroviny:
5 l švestek
2 l vody
300 g cukru krupice
1 petol (konzervační přípravek na zavařování)
Dále budeme potřebovat:
5 l sklenici s víčkem, nemusí být šroubovací
1 polštář
1 peřinu
1 podložku polystyrénovou nebo dřevěnou
Postup:
Vybereme pokud možno pevné a nepoškozené švestky. Stačí, když je otřeme vlhkým hadříkem a naskládáme je do 5 litrové sklenice. Vodu s cukrem svaříme. Jakmile začne vřít, zalijeme jí připravené švestky. Necháme 5 minut, aby se švestky pěkně prohřály. Potom cukerný nálev ze švestek vlijeme zpět do nádoby, přidáme petol a opět přivedeme k varu. Vařícím nálevem zalijeme již prohřáté švestky tak, aby byly zcela potopené. Na podložku z polystyrénu či ze dřeva položíme polštář, na něj postavíme sklenici se švestkami a vše pěkně obložíme nebo ještě lépe, zabalíme do peřiny. Necháme postupně chladnout nejméně 24 hodin, někdy chladne obsah i déle, pokud máme sklenici v peřině v teplejší místnosti. Tak a to je vše. Když švestky vychladnou, můžeme je uskladnit třeba ve spíži, nevyžadují chladné místo. Švestky odebíráme podle potřeby. Hodí se jako kompot, do pečiva, nákypů, koláčů nebo do knedlíků.
Jsou šťavnaté, křupavé, nepopraskané jako v kompotech a můžeme je odebírat postupně. Jen dbáme na to, abychom používali vždy čisté nástroje. Lžíci nebo naběračku.
Dneska nebudeme příliš vařit, jenom tak trochu z vody. Budeme ale čarovat. Tato příprava, kterou si dneska řekneme, byla známá a velmi hojně využívána ještě před objevením pasterizace. Já osobně se ráda vracím ke starým receptům, ke starým způsobům přípravy a proto mně tento recept zaujal natolik, že jsem se rozhodla, že se o něj s vámi, milí posluchači, podělím.
Získala jsem ho spolu se švestkami od paní Machkové z Vysočiny, kde se tímto způsobem švestky upravují leckde dodnes. Takto připravené, jsem tuto neděli ochutnala rok staré a věřte, byly naprosto vynikající! Tak to jsou věci, viďte? Máte-li chuť postaru čarovat, pusťte se do toho.