Štěpánská pečeně
Suroviny:
750 g hovězího zadního masa
2 – 3 vejce uvařená natvrdo
1 větší mrkev
1 kořenová petržel
1 velká cibule
1 stroužek česneku
1 zelená paprika
1 rajče
1 lžíce másla
olej na opečení
mletý pepř
sůl
vývar
Postup:
Maso otřeme vlhkou utěrkou a osušíme. Máme dvě možnosti, jak maso naplnit. Vybrala jsem tu jednodušší. Syrové maso rozřízneme na plát, mírně naklepeme, osolíme, opepříme a oloupaná vařená vejce do něj zabalíme jako do rolády, převážeme nití nebo provázkem. Připravené maso potřeme rozpuštěným máslem a necháme několik minut odležet.
V nádobě rozehřejeme olej a připravenou roládu v něm po všech stranách opečeme. Potom povrch masa osolíme, opepříme a přidáme všechnu zeleninu, kterou jsme předtím očistili a nakrájeli. Podlijeme vývarem, přiklopíme poklicí a pomalu dusíme doměkka. To trvá podle druhu a stáří masa cca 1 ½ hodiny, někdy i více. Během dušení několikrát obrátíme a podle potřeby podléváme vývarem. Před dokončením maso několik minut zapečeme ve vyhřáté troubě. Pečeme bez poklice při 200°C.
Měkké maso vyjmeme. Zeleninu prolisujeme a dáme zpět do vydušené šťávy, zjemníme malým kouskem másla a velmi krátce povaříme. Maso nakrájíme přes vlákna na porce a podáváme s připravenou omáčkou.
Kdo by si chtěl připravit trochu náročnější postup naplnění tady je: Maso necháme vcelku. Prostředkem špalíku masa po vlákně prořízneme dlouhým špičatým nožem otvor, který rozšíříme pomocí obrácené vařečky. Poté naplníme oloupanými vařenými vejci. Otvor zašijeme nebo spíchneme jehlami nebo párátky. Ostatní postup je stejný.
Příloha: opečené brambory, vařené brambory, hranolky, dušená rýže, vařená pohanka, čerstvá zelenina
Celková doba přípravy cca 2 ½ hodiny, 6 – 8 porcí
Lahodná pečeně, která chyběla jen v málokterém jídelním lístku v „retro“ restauracích. Nejčastější přílohou ke „štěpánské“ bývala dušená rýže. Zkusit však můžeme i jiné přílohy.
Je doba po Velikonocích, téměř v každé rodině zůstala vařená vejce. Co s nimi? Vajíčkového salátu, plněných vajec jsme už syti a v tomto pokrmu je dobře využijeme. Navíc je před svátkem sv. Jiří a tak se bude štěpánská pečeně hodit. Ať už jako dobrý oběd pro oslavence nebo jen tak pro chuť.