Studené omáčky k masu (grilovanému, pečenému, vařenému,..)

03.06.2022 09:23

Rybízová omáčka

 

Suroviny:

100 g rybízové marmelády

2 lžíce dobrého červeného vína

1 lžíce čerstvě strouhaného křenu

špetka muškátového květu

špetka skořice

1 nepříliš plná lžíce plnotučné hořčice

sůl

Postup:

Rybízovou marmeládu rozředíme vínem, okořeníme skořicí, muškátovým květem osolíme, přidáme hořčici, křen a dobře promícháme.

 

Celková doba přípravy: 10 minut

 

 

Křenová omáčka studená

 

Suroviny:

250 ml kysané smetany

1 lžička cukru

1 lžička citrónové šťávy

1 lžička worcesterské omáčky

3 lžíce nastrouhaného křenu

1 menší jablko

sůl

Postup:

V misce našleháme smetanu s worcesterskou omáčkou, citrónovou šťávou a cukrem. Osolíme, přidáme nahrubo nastrouhané oloupané jablko a najemno nastrouhaný křen. Promícháme a necháme vychladit.

Výborný doplněk k masu, rybám nebo jako samostatný lehký pokrm s pečivem.

 

Celková doba přípravy: 15 minut

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sýrová omáčka studená

 

Suroviny:

100 g plísňového sýra

3 lžíce bílého jogurtu

3 lžíce zakysané smetany

1 lžíce najemno nasekané bazalky

 

Postup:

Sýr najemno nastrouháme a smícháme s jogurtem a smetanou. Nakonec vmícháme najemno nasekanou bazalku. Podáváme vychlazené.

 

Celková doba přípravy: 10 minut

 

 

Studená hořčičná omáčka

 

Suroviny:

2 lžíce plnotučné nebo dijónské hořčice

150 ml kysané smetany

špetka cukru

citrónová šťáva nebo ocet

sůl

 

 

Postup:

V misce smícháme smetanu s hořčicí, osolíme a podle chuti přidáme cukr a citrónovou šťávu. Dobře promícháme. Podáváme vychlazené

 

Celková doba přípravy: 5 minut

 

Začíná doba grilování, a proto jsem vyslyšela přání mnoha posluchačů, kteří si psali o studené omáčky ke grilovanému masu.

Ne všichni však grilované maso konzumují. Buď ze zdravotních důvodů, nebo ho prostě nemusí. Omáčky, které si dnes připravíme, jsou vhodné k masům, rybám, drůbeži, ať jsou již grilované, či pečené nebo vařené.