Studené omáčky k masu (grilovanému, pečenému, vařenému,..)
Rybízová omáčka
Suroviny:
100 g rybízové marmelády
2 lžíce dobrého červeného vína
1 lžíce čerstvě strouhaného křenu
špetka muškátového květu
špetka skořice
1 nepříliš plná lžíce plnotučné hořčice
sůl
Postup:
Rybízovou marmeládu rozředíme vínem, okořeníme skořicí, muškátovým květem osolíme, přidáme hořčici, křen a dobře promícháme.
Celková doba přípravy: 10 minut
Křenová omáčka studená
Suroviny:
250 ml kysané smetany
1 lžička cukru
1 lžička citrónové šťávy
1 lžička worcesterské omáčky
3 lžíce nastrouhaného křenu
1 menší jablko
sůl
Postup:
V misce našleháme smetanu s worcesterskou omáčkou, citrónovou šťávou a cukrem. Osolíme, přidáme nahrubo nastrouhané oloupané jablko a najemno nastrouhaný křen. Promícháme a necháme vychladit.
Výborný doplněk k masu, rybám nebo jako samostatný lehký pokrm s pečivem.
Celková doba přípravy: 15 minut
Sýrová omáčka studená
Suroviny:
100 g plísňového sýra
3 lžíce bílého jogurtu
3 lžíce zakysané smetany
1 lžíce najemno nasekané bazalky
Postup:
Sýr najemno nastrouháme a smícháme s jogurtem a smetanou. Nakonec vmícháme najemno nasekanou bazalku. Podáváme vychlazené.
Celková doba přípravy: 10 minut
Studená hořčičná omáčka
Suroviny:
2 lžíce plnotučné nebo dijónské hořčice
150 ml kysané smetany
špetka cukru
citrónová šťáva nebo ocet
sůl
Postup:
V misce smícháme smetanu s hořčicí, osolíme a podle chuti přidáme cukr a citrónovou šťávu. Dobře promícháme. Podáváme vychlazené
Celková doba přípravy: 5 minut
Začíná doba grilování, a proto jsem vyslyšela přání mnoha posluchačů, kteří si psali o studené omáčky ke grilovanému masu.
Ne všichni však grilované maso konzumují. Buď ze zdravotních důvodů, nebo ho prostě nemusí. Omáčky, které si dnes připravíme, jsou vhodné k masům, rybám, drůbeži, ať jsou již grilované, či pečené nebo vařené.