Štrachanda

21.01.2022 08:40

Suroviny:

600g vařených brambor (6 středně velkých brambor)

hrst sušených hub předem namočených 

1 cibule

1 polévková lžíce oleje

2 stroužky česneku

3 lžíce pšeničné krupice

150g šunky nebo uzeného masa

70 g škvarků

2 vejce

5 lžic smetany

kmín

majoránka

sůl

Na vymazání a vysypání pekáče:

sádlo (olej, máslo)

strouhanka

 

Postup:

Nadrobno nakrájenou šunku nebo uzené maso spolu s jemně nakrájenou cibulí a škvarky krátce osmahneme na oleji. Osolíme, přidáme vymačkané namočené houby, kmín, prolisovaný česnek, majoránku a promícháme. Vařené brambory necháme prochladnout, pak je oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Pekáček nebo zapékací misku vymastíme a vysypeme strouhankou. Celou plochu dna pekáče nebo zapékací mísy poklademe připravenými plátky brambor. Na ně rozprostřeme směs šunky, hub, cibule, škvarků a koření. Na tuto směs rozprostřeme zbylé plátky brambor. Ve středně vyhřáté troubě zapečte při

180 °C asi 10 minut. Potom pokrm zalijeme smetanou rozmíchanou s vejci a krupicí a zapečeme dozlatova. K tomuto výbornému jídlu se hodí zeleninové saláty nebo nakládaná zelenina. Komu by se nechtělo brambory krájet, může je rozstrouhat nebo prolisovat. Ostatní postup je stejný.

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny

4 porce

 

Poctivé staročeské jídlo, to je štrachanda. Pravděpodobně pochází z jihozápadu Čech a z Domažlicka. Když přemýšlím o původu názvu, nenapadá mě nic jiného, než to, že ze špajzu “vyštracháme” to, co máme doma a vykouzlíme ze všeho výborný jadrný pokrm, vhodný pro toto zimní období. Když k němu přidáme salát ze zelí, ať hlávkového nebo ještě lépe kysaného, budeme mít i dost

vitamínu C.