Štika s křenovou omáčkou
Suroviny:
1 štika o hmotnosti cca 1 kg
100 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
citrónová šťáva
sůl
Na omáčku:
70 g strouhaného křenu
350 ml kysané smetany
citrónová šťáva
špetka cukru
sůl
Postup:
Vykuchanou a očištěnou rybu nakrájíme na porce, vložíme ji do vařící osolené a citrónovou šťávou okyselené vody a spolu s nakrájenou zeleninou vaříme zhruba 15 minut. Uvařenou štiku vyjmeme a jednotlivé porce přelijeme křenovou omáčkou.
Příprava omáčky: Smetanu ochutíme citrónovou šťávou, cukrem, osolíme a vmícháme nastrouhaný křen.
Příloha: vařené brambory, chléb, pečivo, zeleninové saláty
4 porce